July 09, 2012

spagetti carbonara



BAHAN - BAHANNYA : 

 1) sosej , meatball chicken / meat, aku guna chicken

2) 4 ulas bawang putih, 1 labu bawang besar, brokoli 




3) olive oil utk dititiskan ketika merebus spageti, fresh milk, butter utk menumis, 2 keping cheesedale, spagetti (aku guna fetuccini), 1 tin carbonara cendawan prego


CARA - CARA MEMBUATNYA :
 1) cairkan butter untuk menumis

 2) masukkan bawang putih dan bawang besar, goreng sehingga kuning keemasan dan berbau wangi

3) masukkan sos carbonara cendawan 


 4) masukkan 1 cawan fresh milk dan 1 gelas air (kuantiti air bergantung pada kepekatan yg diingini)



 5) masukkan cheese, sosej, meatball serta taburkan sedikit lada hitam


 6) masak sehingga mendidih. siap!

CARA - CARA MENYEDIAKAN SPAGETTI :
 
1) didihkan air, bila air dah mendidih baru masukkan spagetti dah rebus dalam 10 - 15 minit. titiskan minyak zaiton agar tidak melekat.


2) apabila sudah masak, tos kan.


 3) celur brokoli dalam air panas dalam 1-2 minit sahaja
|
|
|
|
|
|
|
|
|







 tara....!! dah siap.

# dolu-dolu my hubby memang tak suka makanan yg berasaskan susu, cheese what so ever.. 
dia kata mcm muntah  kucing ! 

tapi sekarang..?? huhu siap request lagik! 



5 comments:

Atia Adina said...

wow...mesti best...ad buat baru ni....just panaskan jer kuah dia...pastu masukkan sosej ngan daging burger....giler malas

wife + mommy said...

sedap nye..nk sikit

Cnidaria said...

ad : oklah ad.. janji leh ngap jer..hehe..
not: meh akak suap meh. hehe

Eliss Mie said...

kalau eliss buat mesti mkn sorang ajer, hubby tak suka makan spagetti ni.huhuhu

Cnidaria said...

eliss: hubby dulu pon xsuka..tp dah bila slalu buat kene jugak dia rasa..lama2 jd suka.. :-)

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014