December 31, 2008

Trip to Langkawi

alamak mama dah nk tidoq ka??
waiting time to go back
some of our luggage ...
some more
say cheese........!

the beach is so "inviting"
where is our laksa ??
me, sis & cousins take a break for a drinks
waiting for the cab
yea yea dah sampai..can u see the eagle at the back there??
mama & abah sesampainya kat jeti

kat jeti Kuala Kedah sebelum bertolak ke Langkawi

setelah sekian lama mengimpikan untuk menjejak lagi ke Langkawi, akhirnya tercapai hasrat ku itu. Thanks to mama & abah coz telah membantu aku untuk mencapai impian ku yang satu itu...plan punya plan punya plan...ada kot dekat setahun...at last sampai jugak..selama ni pon tertangguh2 sebab kesihatan tokwan yg tidak begitu mengizinkan..tp dengan keadaan tokwan skg ni yg alhamdulillah agak stabil..dapat la kami mencuri masa sekejap utk bercuti..nak ajak tokwan skali tp dia sendiri xnak join sbb dia xready nk ddk lama2 disebabkan sakit tulang belakang yg dihidapi beliau. tp tokwan dah penah sampai dulu..dengan arwah tok skali.at least tokwan dah jejak la pulau mahsuri tu.
ok back to my story...sesampai nya kat jeti tu..aku dpt rskan perasaan yang sama aku rs 10 tahun lalu...dpt menghirup udara langkawi merupakan satu nikmat aku rskan..rindu.yes that the word..kenangan2 lalu satu2 flashback kat kepala aku nih..terkenang member2 matrix yang sama2 berjuang di suatu ketika dulu..along, angah, alang, awa, acik,dll ...roomate yg close sgt2 umpama sedara kandung..tp semuanya berakhir apabila masing2 melangkah ke 1st degree...masing2 dgn haluan tersendiri..ape cerita korang .Cik T, Zura, Tini, Jiha, Mardhu, Lynn & Yana..rindu pada korang semua...byk sgt kenangan yg kita ciptakan bersama..alahai indahnya..
udah udah.......back to our trip..so sesampainya kat jeti kami terus amik 2 van utk ke destinasi kami seterusnya..yelah dah 13 dewasa + 2 kids mana muat nak amik teksi kecik tuh...yang bestnya trip kami kali ni time cuti skolah...manusia punya la ramai..sampai hotel sekitar langkawi tu penuh..! even sampai ke ceruk2 atas bukit pon abis hotel nye...aduii...tu la sape suruh xbook 1-2 months b4....nasib baik la abah ada emergency contact kat sana..call pny call last2 sib baik ade "dorm"..ahaksss!!! kelakar nak mampus...cousin2 aku yg ddk hostel tu kata ala apa beza dgn dorm hostel nih...hehe...ada bezanya...dorm ni ada air-cond + TV...dorm korang mana ada....belasah je la...dorm pon dorm lah..janji leh tido lgpon nk stay semalam jer..tp bila di kira dari segi kos...mmg la untung ddk dorm utk 13 pax..mmg save gile lah..dorm yang kami amik tu adalah di bawah kelolaan Koperasi Pembangunan .....lokasi kat Pokos Asam..atas Bank Rakyat...at the same time ada bdk2 polis jugak menginap kat situ.bg aku ok la situ..utk kes emergency mcm kami ni belasah je la..
so dah relek2....rehatkan diri jap...solat sume..sharp @ 2 kami pon move pakcik2 aku sewa van dgn harga RM150 per day..kalau xmusim cuti skolah RM120 jer..famili aku plak sewa keta dgn harga RM60 per day..fuhh selamat dpt harga biasa sbb member abah...kalau x mau RM120 jugak kereta per day...cousin2 aku yg kecik2 tu punya la dok nyanyi nak naik cable car...so kami pon gerak la ke kable car......dgn harapan yg bekobar2..sesampai tu mmg dah nmpk lain macam..mmg ramai..parking penuh..tp xpe..gagahkan jugak ....pakcik aku pon dgn semangat g tgk tempat tiket...fuhhhhhhhhhh manusia punya la ramai dia kata...Q pjg gile...mmg xlarat nk tgu turn..nk bli tiket pon Q, nk tgu turn cable car pon Q..! sian...cousin2 aku..aku dah naik mende alah tu...cuma adik2 aku je blom lagi.hemm......nk tgu rs buang masa...so kami pon balik dengan agak hampa..hehe..maybe next time la adik2 ku..xleh la dtg time cuti skul..kita mai hr biasa la..
so petang tu pakcik2 aku dgn anak2 dia g jalan2 tempat lain......makam mahsuri, underwater world la...tp mama aku ni dah xsabo2 nak g Idaman Suri lah..xmenyempat2 dah...hem..sesampai tu seperti biasa...manusia ramai...ish..dashat...mau collection sehari beratus ribu...mmg mcm xsedar diri wanita2 kat sini berbelanja..termasuk la mama aku..aduh...even menyempit menyelah org ramai..mama aku xpeduli..beliau ttp dgn misinya...terus memilih dan memilih....xdinafikan harga di Idaman Suri agak murah compare dgn kedai2 lain kat Kuah..pilihan pon byk.....servis dari staf2 pon ok..walaupon ada yg muncung tu leh ikat reben..biaselah penat kot..! so dah abis shopping..smp xmuat la keta wira sewa kami tuh.aduiii...punya la syok mama aku..
so 29hb pagi..geng lelaki g pantai...mandi laut...yang pompuan g shopping...!..yg syoknya mama aku ni xpuas hati lagi..nk g lagi skali Idaman Suri tu..tp hr ni alasan dia nk bwk makcik2 aku plak g shopping kat situ..pdhalnye...dia yang xpuas lgi sopping...kuikui..watever la mama..asalkan bahagia..so kami berlima g lg skali ke I.S ..shopping lg...last2 mmg xmuat gak keta..smpai kena letak atas riba yang bisa menenggelamkan penumpang kat blkg..nasib la...dah nak shopping sgt kan..hehehe....dah siap2 shopping..lam kul 2 mcm tu kami berkumpul kat jeti sebab bot kami kul 4.30 ptg..so merayau2 dulu kat jeti..sempat lg adik aku beli perfume..dan serba sedikit barang nak di bawa blk kat kawan2 kat kampus..
dah tu...tiba masa nak naik bot....brg punya byk sampai kena letak bahagian atas bot...aku dah risau buatnya jatuh brg2 tu lam air sape nak ganti..tp bila diyakinkan ada pekerja yang akan take care brg2 tuh then ok..kami sume baru rs selesa nk masuk dlm bot...so dalam kul 7 kami selamat sampai kat jeti kuala kedah...penat.....tp seronok....dats the story...langkawi...tunggu...!!! aku akan datang lagi............the end...

December 14, 2008

Santa datang lagi ...

colourful
beautiful & happening

happening christmas celebration thn ni kat midvalley..tgk aja la deco2 nya..rs mcm primary festive pulak kat malaysia nih.Hari Raya, Chinese New Year, Deepavali pon xsemeriah ni...maybe Midvalley ada strategi tersendiri.nk attract more tourists frm outside maybe..manusia jgn ckp lah..punya ramai..aku smp kul 11 pon dah kene park kat Gardens..full...uishh..kayo tokey parking midval...!gambar yg 2nd tu...sape2 yg nak bergambar dgn "Santa" kene bayar..how much i dunno la..yelah bukan selalu kan Santa nak turun ke bumi...!!!

shopping ...!


wah...seronok banget....weekend yg sungguh enjoyful....amik kesempatan sempena year end sale...bg aku harga2 yg di tawarkan tu xdela mcm sale gila2 pon...even x year end sale pon bleh dapat range harga yang sama...cumanya bila year end sale...produk2 yg ditawarkan diskaun tu lebih byk...plus maybe packaging yang lebih menarik itupon maybe sbb christmas..specially when it comes to produk Body Shop, L'Occitane, dll. aku sedikit frust bila dah beli produk kat Body Shop baru terjumpa produk lagi best kat L'Occitane! aduiii....mmg xnak jadi rezeki lah tu..
time2 mcm ni sesuai la utk sesape yg tgh cr barang utk dibuat hantaran..satu lagi yg aku perasan gajet2 mcm kamera, ipod, dll time2 mcm ni mmg murah..mmg offer kaw2 punya..plus free gift yg ditawarkan...mmg mengancam beb...tp best la tgk pelancong2 dr negara timur tgh...mmg rsnya Malaysia nih shopping heaven dorg lah..memborong x hengat punya..alhamdulillah la..sekurang2nya pengaliran wang tu mengalir ke dlm negara kita jugak so sikit sebanyak mmg membantu ekonomi negara kita yg xmenentu skg nih..tp harap2 rakyat negara kita yang ber"wang" ni jgnla dok p berabih duit kat overseas...xdak makna lah jugak...!depa bawak masuk...kita bawak keluaq pulak...pi mai pi mai tang tu la jugak...so renung2 kan...dan selamat bershopping...!

what's inside ?

sementara boring menunggu Yan member adik aku dtg fetch...aku pon terasa nak check wat exactly inside my handbag..is it sama mcm ladies outside ataupon sebaliknya...i strongly believe kandungan handbag masing2 depend jugak pada lifestyle and needs seseorang tuh. wat say u?
let me list down essential stuff yg wajib ada dlm my handbag in every single day :

1) purse - wajib ler....xde yg ni melongo lah jwb nye!
2) handphones - so far got 2...1 for personal..another 1 for all...
3) car key
4) house key
5) camera - every moment precious !let's not loose it
6) earphone - useful while driving
7) paper tissue / handkerchief - always "soksek=flu"
8) pen
9) notebook
10) pendrive - IT people lor...
11) multipurpose knife
12) compact powder
12) lipstick - pastinya maybelline ...
13) purse fragrance - "haiku"
14) sweets
15) name tag/smart card
16) spare brooch - for emergency case

hermmm...byk jugak yg boleh muat walaupon handbag tuh nmpk kecik....nmpk je kecik...tp beso yeop kat dlm tuh...anda bagaimana?

December 09, 2008

Korban

"Satu daripada tujuh bahagian lembu ini aku jadikan korban kerana Allah Taala"..Islam menuntut kita berkorban kerana Allah dan Rasulnya, kerana bagi Allah daging dan darah binatang korban yang kita sembelih tidaklah sampai kepadaNya tetapi yang sampai adalah niat dan keikhlasan kita. Selamat Hari Raya Aidil Adha.

December 05, 2008

Anak

Tahniah pada member2 yang baru menerima kehadiran orang baru dlm famili....to Eiza, Chik, Anis .. and for the coming soon...... Pini, Ad, Nadia, dad-to-be : Miza.. dan mungkin ramai lagi tp mungkin aku tidak mengetahuinya..Tahniah aku ucapkan lagi skali..di doakan agar kehidupan kalian akan lebih bermakna selepas ini..

December 04, 2008

Nur Lembah Lenggong

Fun. That's wat I can say. Nur Lembah Lenggong-walaupon boleh dikatakan tiap-tiap bulan aku ulang alik TM-Baling tp xpenah pulak perasan yang NBL ni tepi jalan je kat Lenggong tuh.anyway, sebuah kawasan yg dikelilingi oleh hutan kelapa sawit dan berdekatan dgn Sg. Perak..aman..tenang..nyaman..! NBL memiliki lebih byk dorm compare to personal room. maksudnya kalau penyertaan beramai2 tu lg sesuai la drpd penyertaan dlm kumpulan kecil 2-3 org. sbb NBL ade dlm 2 bilik je yg boleh memuatkan utk 2-4 org.
Berbalik ke kisah student JMK (Jawatankuasa Mahasiswa Kolej) aku pulak. Tujuan sebenar dorg dtg ke kem ni adalah utk mengikuti kelas motivasi utk menjadi pemimpin...alhamdulillah bg aku pengarah program iaitu Balqis telah memilih "consultant" yang tepat. bg aku biarpon consultant2 ni masih muda jika dibandingkan dari segi umur, tapi pengalaman, cara pengendalian, cara pemikiran dorg jauh lebih matang dr umur. lagipon dorg sendiri adalah ex-JMK kat kolej dulu. so bertambah2 la sesuwai utk dorg handle student2 ni...yela bila dah ada experience, dorg akan lebih mendalami apa sebenarnya konflik/masalah yg dihadapi dlm sesuatu organisasi JMK tu sendiri..so aku yg jd pemantau tu pon secara xlangsung boleh la jugak apply apa dorg smpkan tu dlm situasi pekerjaan aku...well...ada jugak input yg berguna utk weekend kali ni..

October 28, 2008

Irdina & Hajar turn 1 !

oops.....seksi plak...hakimi teringin lah tu..

Irdina wif my younger brother .. punyala ssh nk bg pakai bithday hat tu...

Happy Birthday sayang ... Irdina (left) & Hajar (wif hat)

cute & yummy

27 Oktober 2008 Irdina turns 1 !..a week after birthday Siti Hajar pulak...so alang2 dekat2
they celebrate together...both of them are my cousins..apa yg menarik mengenai dorang ni...nampak macam twin..tp sebenarnya tak...dorg punya daddy yang twin...menjadi penawar hati keluarga kami...hari2 kalau xjumpa rindu sgt...juga menjadi sebab kenapa aku asyik nak blk kg.hehe. neway, semoga Irdina & Hajar sihat sentiasa..we love both of u..!mmuahh...
Talking bout my cousins...as a whole...I have 20 all of them from 7 couple of parents...so kalau include siblings aku 3 org so totally cucu Tuan Hj. Abd Aziz ni 23 person from 8 couples. aku lah cucu sulong...sian tokwan..xde cicit lagi..but dun wori..insyaAllah..lagi setahun setengah ye tokwan..erk..!

October 09, 2008

Cian Gebu ....



salam everybody..

Selamat berpuasa diucapkan…rsnya dah lama sgt2 xupdate blog nih…disebabkan kekangan masa..i luv to read ppl’s blog but to blog myself..hehe..lu pikir la sendiri bak kata nabil. ini adalah kali ke-2 aku berpuasa kat tg.malim sejak aku memijakkan kaki ke UPSI nan permai. 1st time dulu 2nd day puasa aku dtg sini utk di inteviu ..dan mungkin jugak barakah bulan ramadhan ni yang mana doa2 ku..org tua ku.. dimakbulkan Tuhan..alhamdulillah..

Berpuasa sebagai seorg bujang..pulaknya xde housemate..sememangnya lah menyedihkan..bukan setakat sedih..sunyi plak tu..! hem..aku pecaya sapa2 yg sedang melaluinya akan lebih memahami perasaan ku ini..genap ja seminggu puasa..aku menghadapi keadaan yg agak sukar apabila keta kesayangan aku si Gebu kena hit&run. eee…mmg *&*%$ btol la sapa2 yg buat kat keta aku mcm tuh..yg bestnya aku sendiri pon xsedar langsung bila keta aku tu dah kemek…smp la one day aku lalu dpn pak guard dia yg tny awat keta aku jadi “mcm tu”…aduiii…melayang2 rm menjelang syawal nih..sabar…..

Talking bout bulan ramadhan nih..aku nk sentuh skit la pasal pasar ramadhan (PR) kat TM nih..so far yg aku dah visit ada 3 PR di sekitar sini…kat KUO (btoi2 dpn umah aku), kat medan selera and kat pekan. most of them brg2 yg dijual boleh dikatakan sama je..xcukup variety..tp yg aku paling suka bubur puteri mandi..fuhhh memang sedap abis. cukup serba serbi.lemak.manis.masin.liat.lembut.suma ada! kalu hari2 amal bleh la join member club IJN kot. kuikui..itula atr resepi yg boleh dipuji..yg lain2 tuh biasa ja la.balik2 murtabak.nasik kerabu.nasik berlauk.kuih muih…mksdnya kalu hari2 bukan di bulan ramadhan pon mmg itu jugak menu di mana2 .. kalu diteliti balik..dibulan yg mulia ni..misi kita bukanla mencari variety menu dlm seharian kita tp patutnya kita mencari dan melaksanakan variety dlm ibadah2 kita..hemm..oops tergelincir sikit..hehe..sikit je.

rsnya cukup dulu utk kali ini…xsabar menjelang petang..menanti kehadiran ayahanda bonda utk berbuka bersama2…semoga mereka slmt dlm perjalanan..

wassalam.

August 15, 2008

percubaan pertama


hurmm.....ini adalah percubaan pertama ku utk terjun ke dunia blogging nih. rasa teruja plak tgk kwn2 masing2 ade dah ade blog sendiri...bagi aku blogging nih bagus jugak dapat berkongsi pendapat dan pandangan di samping berkongsi aktiviti dengan manusia2 lain yg mempunyai pelbagai karektor.Diharapkan aku diterima di dunia blogging ini..owhh chumelnya kucing kat sebelah ni kan..teringin nya nk ader pet tp keadaan kesihatan tidak mengizinkan lagi buat masa sekarang..

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014