March 17, 2020

gerobok clearence !

Setelah hampir 10 tahun aku mula mencari2 mana2 barang2 di rumah yang dah tak digunakan atau yg belom digunakan untuk di remove kan dari almari ku di rumah.. so ada yang dibagi pd kawan-kawan dan ada yang di letak di pantry office. oklah kan.. dari aku simpan tak guna.. baik bagi orang.. boleh jugak org guna... kebanyakkan adalah hadiah perkahwinan yang aku dapat... time kasih kawan2... bukan aku tak hargai pemberian kalian.. tapi aku dah tak terguna apa yg aku ada ni... Alhamdulillah atas rezeki dari Nya.. 








March 16, 2020

tomyam siakap


syukur alhamdulillah kedai runcit muslim dh buka di taman akak ni.. baru lah sedap sikit nak membeli ikan, ayam sume tu.. bukan nak racist... tp dah mende nak jd darah daging ni... kene la particular sikit bab2 tu... 

tiba2 terasa nak makan tomyam pulak.. tapi tanak pedas.. so kita buat tomyam putih. 

resepi mcm kat bawah ye :

Bahan A:
Ikan siakap 1 ekor (potong 2)
akak amik bhg ekor je.

Bahan B:
Carrot 1 batang
Bawang holland 1 biji
Lengkuas 2 inci
Halia 1 inci
Serai 2 batang
Tomato 1 biji
Daun limau purut 6 helai
Daun ketumbar 1 pokok
(potonglah bahan2 ikut suka)

 Bahan C:
Jus limau nipis 2 sb
Gula perang 2sb
Sos ikan 2sb
Garam secubit

Cara-cara:
1) Rebus Air dalam 5 cawan sampai
mendidih.. Masukkan Carrot dulu
rebus sampai empuk.

2) Masukkan kesemua bahan B
Biarkan sekejap..

3) Akhir sekali masukkan ikan dan
bahan C ..slowkan api..tutup sekejap
dalam 2 minit..renehkan.. siap!!

Selamat Mencuba!!

March 11, 2020

Resepi puding jagung




Bahan utk Puding:
 

1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis krim (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair

Cara-cara:
 

Campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau sebati. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau tanpa henti hingga adunan pekat dan berkilat.

March 10, 2020

deko deko tahun 2020

Ya Allah dah bersawang rasanya blog ni.... sejak wujudnya pelbagai jenis socmed sekarang ni.. blog dah hampir-hampir ditinggalkan sepi... tp bagi aku blog tetap ada sentimental value tersendiri yang still menjadi pilihan hati untuk searching dijadikan rujukan atau sebagainya. 

Bagi membuka tirai blog yg dah bersawang ni.. aku nak share deko rumah aku yg terkini...asyik tgk rumah org je mendeko.. kita pon teringin jugak kan... so tahun yg ke-10 ni aku buat major makeover sikit kat rumah aku tu... belanja diri la... penat kot jaga, hias, kemas.... 

Untuk make over kali ni.. aku ubah cat ruang tamu, tukar meja makan, tambah karpet baru, tambah frame gambar dan tukar coffee table.

Bagi cat rumah kali ni aku upah team Cat Rumah Perak Crew, anggaran kos dalam rm1700 bagi sebuah ruang tamu... huhu.. tinggi jugak kan kosnya.. tp dorg ni include servis cuci untuk sebuah rumah... bg aku oklah.. teruk jugak aku tgk dorg buat keja.. mula2 angkat keluar semua perabot.. pastu cat.. pastu cuci 1 rumah.. pastu angkat masuk balik perabot.. renyah jugak.. ok la..  

keadaan rumah hakak sebelum di make over... Ya Ampun... dengan bersepah nya....

udah macam taska... poster merata alam.. itu belum lagi hasil seni anak bujang hakak 😜😜

proses mengeluarkan perabot dah bermula

proses cat pon bermula

camne la hakak bleh pilih kaler ini entah 👀

kaler ni sweet kan... 💖




 




taraaaaaaaaaaaaaaaa...! siap dah... alhamdulillah... cantik di mata akak, suami dan anak2... jadi lah kan ?

happy boy... " Umar suka la rumah ni, cantik mama.." kembang kuncup mama nak... Alhamdulillah...😍

March 07, 2020

breakfast nan hado

weekend time sempat lah akak nak spend time dgn kuali , senduk kesayangan... 
pepare breakfast yang paling mudah dan kenyang adalah NASIK LEMAK. takyah la kau nk citer pasal kalori bagai tu... mmg fail lah kalu buka bab tu kome...

Hari ni akak serve dalam set bowl yg beli lama dah.. rs nya tahun 2009-2010 gitu lah. RM100 je wak 3 item ni... baru teringat nak guna... 






January 09, 2019

Nasi goreng seafood

Ya Allah.. rindunya blogging....
i will start my 1st entry utk tahun 2019 ni dengan resepi..
inshaAllah.. aku akan lebih kerap buat entry baru lepas ni... 😉😉


ni resepi berbuka baru2 ni...

 Bahan-bahan:

    2-3 mangkuk nasi putih
    1 biji bawang merah - saiz besar (ditumbuk)
    2 ulas bawang putih (ditumbuk)
    Sedikit kubis (dipotong)
    5-6 ekor udang (sederhana besar)
    4-5 ekor sotong (dipotong bulat)
    1 sudu cili giling
    1 sudu besar sos tiram
    Sedikit minyak masak
    Garam dan secukup rasa

Cara-cara:

    Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang yang ditumbuk sehingga naik bau.
    Masukkan cili giling. Kacau rata.
    Kemudian masukkan sos tiram dan kacau lagi.
    Selepas itu masukkan sotong dan udang. Biarkan masak seketika.
    Tambahkan garam, dan serbuk perasa secukupnya.
    Kemudian masukkan sayur, biarkan layu sedikit.
    Akhir sekali, masukkan nasi dan gaul sekata. Boleh padamkan api.

July 25, 2016

Resepi Nasi Tomato , ayam masak merah dan acar timun

dah banyak hari mengidam nak makan nasik tomato yang sedap...
yang cukup semua rasa...
yg ada rs minyak sapi..
yg ada rs tomato nya...
yg ada bau wangi pandan nya...

tp nak cari masa utk dpt mood memasak tu becinta betul !

finally, dtg jugak mood nya.
alhamdulillah..









RESEPI NASI TOMATO

Bahan-bahan
2 1/2 cawan beras biasa- dibersih dan ditoskan (Kalau guna beras basmathi rendam selama 20minit dan toskan)
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar tomato puri

Bahan untuk menumis
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - di hiris
1 inci halia - di hiris nipis
2 helai daun pandan - di simpul
garam secukup rasa

Cara memasak :
1. Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 2 minit.
2. Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
3. Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
4. Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.
5. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa.






RESEPI ACAR TIMUN

Bahan bahan:
Timun
Karot
Tomato
Cili merah
Bawang besar
2 sudu besar cuka makan
1 sudu kecil gula pasir
secubit garam


Masukkan cuka, gula dan garam dan dikacau hingga hancur. Masukkan bawang besar yang dihiris, cili merah dan karot yang dihiris halus. Akhir sekali masukkan timun dan sesuaikan rasa.



AYAM MASAK MERAH

Bahan A
1/2 ekor ayam - di potong kecil
garam dan kunyit secukupnya - untuk menggoreng ayam
2 batang serai - di ketuk
1 labu bawang besar - di potong bulat

Bahan B - Dikisar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
10 tangkai cili kering - di rebus hingga lembut dan toskan
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram

Cara memasak
1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Goreng hingga keemasa dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga berbau wangi serta masukkan serai serta bawang besar.
3. Perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata. 




click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014