July 25, 2016

Resepi Nasi Tomato , ayam masak merah dan acar timun

dah banyak hari mengidam nak makan nasik tomato yang sedap...
yang cukup semua rasa...
yg ada rs minyak sapi..
yg ada rs tomato nya...
yg ada bau wangi pandan nya...

tp nak cari masa utk dpt mood memasak tu becinta betul !

finally, dtg jugak mood nya.
alhamdulillah..









RESEPI NASI TOMATO

Bahan-bahan
2 1/2 cawan beras biasa- dibersih dan ditoskan (Kalau guna beras basmathi rendam selama 20minit dan toskan)
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar tomato puri

Bahan untuk menumis
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - di hiris
1 inci halia - di hiris nipis
2 helai daun pandan - di simpul
garam secukup rasa

Cara memasak :
1. Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 2 minit.
2. Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
3. Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
4. Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.
5. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa.






RESEPI ACAR TIMUN

Bahan bahan:
Timun
Karot
Tomato
Cili merah
Bawang besar
2 sudu besar cuka makan
1 sudu kecil gula pasir
secubit garam


Masukkan cuka, gula dan garam dan dikacau hingga hancur. Masukkan bawang besar yang dihiris, cili merah dan karot yang dihiris halus. Akhir sekali masukkan timun dan sesuaikan rasa.



AYAM MASAK MERAH

Bahan A
1/2 ekor ayam - di potong kecil
garam dan kunyit secukupnya - untuk menggoreng ayam
2 batang serai - di ketuk
1 labu bawang besar - di potong bulat

Bahan B - Dikisar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
10 tangkai cili kering - di rebus hingga lembut dan toskan
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram

Cara memasak
1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Goreng hingga keemasa dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga berbau wangi serta masukkan serai serta bawang besar.
3. Perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata. 




March 03, 2016

hadiah ulang tahun teristimewa

Alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah.
Syukur kami kepada Allah yg Esa. 

Doa kami telah dimakbulkan Allah... 

Kisahnya...
lagi beberapa hari menjelang 29/1/16...
iaitu besday aku... 
ntah kenapa 2-3 hari ni perut aku krem semacam...
rasa mcm nk senggugut.. tp tak period pon.
tapi.. maybe rs mcm ni sbb nak period.. 
bermonolog sendiri di dalam hati...

apabila tiba 29hb... 
aku hanya buat makaroni goreng utk kawan2 di pejabat...
ms di pejabat pg tu mmg terasa kuat sgt mcm "senggugut" tu. 
pd hari tersebut jugak aku rs amat happy sebab adik ku dan Qaid dtg dan tido di rumah semalaman...
so aktiviti agak aktif 2-3 hari tersebut. naik turun tangga dlm sehari ntah berapa kali. 
Alhamdulillah lah tak jadi apa2. 

pd petang tersebut, hubby ku pulak buat surprise party kat opis...
rupanya dia dah berpakat dgn kawan2 aku di pjbt...
emmmm romantis jugak org tua ni. hehehe...
aku hepi tak terkata. 
petang tu jugak adik ku dan Qaid balik ke KL... 
maka rutin kami seperti biasa kembali.... 



makaroni goreng utk kawan2 di opis

30hb.....
aku mengadu2 kat hubby yg perut aku krem semacam.
dia pegi farmasi beli pregnancy test kit. 
aku refuse. aku dah boring nk buat mende alah ni aku cakap.
dia kata, kalau lah dia yg boleh kencing kat situ.. dah lama dia buat. 
takdenye nk suruh aku. 
hehe.
kelakar. 
sedih pon ya. sbb kesian dia begitu mengharap. aku tak terus pegi test.
jenis degil. tido dulu... dah jam 3 petang ++ baru tehegeh2 
nak solat zohor. 
baru amik tester tu.

test. 

zuuuuuuuuuppppppppppppppp...........! pantas. 

+ve ? 





abang...!!! aku menjerit.
huby aku tegocoh2 igt kan apa2 jadi kat aku.
dia tny kenapa?? 
aku dah speechless. 
aku bg test kit tu kat dia. dia tgk.

perasaan aku?? 
aku tak tau. nak hepi? takut. tah2 false +ve.
tp ttp nk hepi sbb mcm dah lama gila kot tgu double line !!

aku tgk dia. dia tgk aku. 
pastu dia ckp. "abg dah ckp ayg pegnen..."
ms tu aku rs bedosa sgt sbb lengahkan permintaan huby utk test menda tu. 

aku terus solat. pastu huby aku tny kita nk buat apa ni.
aku pon blur. aku pny hepi tu ada dah sikit.
so aku wasap kat adik2 aku dulu.
baru aku kol mak aku. 
tp keyakinan tu mcm 50-50. 

so kami g klinik.
jmp dr lelaki pulak !!
dia pulak x scan. 
aduh cmn ni. 
dlm hati tuhan je tau perasaan aku. 
pegnen ke tak ni ???!!!!


kami g farmasi beli lg 2 test kit. beli asid folic skali. 
gile gelojoh. 
x sabar tgu pagi sbb pg2 kan kadar hormon hcg tinggi kalau pegnen. 
2-2 aku buat. 
emmm happy. sbb 2-2 +ve. 




so 31hb tu kalau ikut hati nak je dah g scan. tp ahad mana ada klinik buka. so tepaksa extend. dlm ms tu makan dulu asid folic.. minum susu fresh milk. 1hb takleh pegi sebab aku ada miting. so 2/2 tu terus ajak my hubby pegi kpj shah alam... 

alhamdulillah... bila scan mmg ada kantungnya... tp masih xnmpk apa2 sbb masih awal.. ketika itu baru 5w.... masa tu baru lah rs lega teramat2. sbb nampak dgn mata sendiri....



Jika ditanya apa usaha aku setelah 6 tahun menanti... rasanya aku sendiri pon dah tak ingat supplement apa yg dah aku cuba dan amalkan. tak terkira banyak nya. cuma, aku tak pernah pegi berurut sbb nya mak dan abah aku mmg bekerja di bidang kesihatan. dia ckp dlm perubatan sendiri pon tak de bukti pon yg berurut tu boleh membantu.. cuma risau lagi adala.. sbb kalau silap urut boleh rosak organ dalaman kita tu.... so aku folo saja...

aku ada PCOS. so doc ada ckp dgn aku kalau u buat treatment chances u hanyalah 20% utk pregnant. tp kalau u reduce weight chances u adalah 80% utk pregnant. so usaha aku yg terkini adalah aku diet. 
konon2 mcm atkin ler.... dpt la turun dalam 7kg dalam masa 2 bulan. dan alhamdulillah. mungkin dah smp masa rezeki kami dgn izin Allah, melekat.... 

lain-lain usaha.. mcm biasa lah.. DOA, doa dan doa. banyakkan doa. mintak mak, abah , mertua doa. selalu bersedekah. walau tak byk tp kerap. solat sunat. tahajjud. dhuha. yg penting skali redha. cmn nk redha? aku selalu mohon dalam doa.. 

"Ya Allah, jika memiliki zuriat itu adalah yg terbaik bagi kami, maka Engkau kurniakanlah kami zuriat yg soleh dan solehah...Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yg terbaik buat kami." 

jd, kita usaha, selebihnya beserah sbb Dia maha mengetahui apa yg terbaik , bila yg terbaik utk kita.. 

Selain tu...  happy2. g lah jalan2. travel2. enjoy ms berdua... 

ini adalah supplemet terakhir yg aku beli untuk stabilkan hormon. tapi tak sempat nk ambik sbb dah pregnant. hehe. so sambung dalam pantang lah pulak. aku beli kat sini.  





Alhamdulillah... semalam dah 10w... udah berjaya buat buku merah... walaupon byk prosedur yg tepaksa buat... tapi takpelah... demi zuriat tercinta... 

Aku mohon doa semua.. agar medoakan keselamatan kami.. 

Aku juga ucap berbanyak terima kasih andai ada di kalangan kalian yang telah mendoakan kami selama ini... hanya Allah yg mampu membalas jasa baik kalian.... 

kami bersyukur atas Hadiah Hari Ulangtahun yang teristimewa ini... :-) 

celebrate bday hubby yg ke 34

ohhh lamanya cuti berblog....
rsnya ini post pertama utk tahun 2016.
dah masuk mac pon !
ya Allah cepatnya masa berlalu...

27 Feb 2016 adalah besday my hubby.. every year mmg aku akan make sure aku akan celebrate besday beliau di mana2. i will try my best to make him happy. mengikut rekod... :

2010 - Langkawi
2011 - Sabah
2012 - Cameron Highland
2013 - Langkawi
2014 - Putrajaya
2015 - Jakarta

Yg pasti tahun ni dia extra happy lah kan sbb kami bakal bertiga pada besday dia yang akan datang. inshaAllah.... so disebabkan usia kandungan yang masih awal.. so kami pon tak berani lah nak travel jauh2 mcm selalu kami buat... jadi utk last minit plan, aku decide utk ke Putrajaya je... kalau ikut dia mmg tanak ke mana2.. nk ddk rumah je.. nk suruh aku rehat... tp aku yg insist nk pegi jugak sbb boring sgt sbb rutin aku hanya opis- rumah je tiap hari. bg aku kat hotel pon boleh rehat.. bukan g jalan2 atau buat aktiviti apa2 pon....

Mula2 nk g shah alam jer... tp hotel2 4 & 5 star kat sana semua full... nak masuk area KL malas pulak. itu yg try area Putrajaya... call Pullman still ada kosong... so kami straight away check in kat Pullman Putrajaya Hotel .

Sesampai nya di sini... aku tengok senibina nya mmg unik. smp je pintu masuk dah ada penyambut tetamu a.k.a penjaga parking kot menyambut kami dengan tangan di dada dengan senyum manis sekali.... sejuk hati rsnya... pastu utk ke lobi perlu masuk ke dalam bangunan dan turun ke basement.  Di situ bell boy pulak sambut dan bukakan pintu kereta dengan ucapan selamat. wahh.. rasa special sgt... lps tu aku diiring bellboy tersebut ke lif untuk naik ke tingkat atas, iaitu di mana letaknya lobi hotel.
utk 10 minit pertama tu aku rasa servis yang dorang berikan sangat bagus. sesuai sekali taraf 4 bintang yang diberikan oleh Agoda as at 3/3/16. 




Sesampai di lobi, wah cantiknya interior kat sini... moden. mula2 aku konpius. ini lobi ke show room? cantik. aku di sapa oleh reception staff dan terus membuat pendaftaran. dalam masa 10-15 minit kami dah boleh check in...















Apabila sampai ke bilik... 1st impression aku tak lah se wow mcm impression aku ms kat lobi td. bagi aku interior bilik utk type Rafflesia ni.. mcm simple sgt. lagi gempak bagi aku bilik di Hotel Grand Bluewave Shah Alam atau Hotel Grand Margherita Kuching. i can feel their luxurious. tp ok lah setimpal lah kot dgn harga yg aku byr utk hotel ni. aku dapat bilik ni dgn harga promo..RM199.. harga asal khabarnya RM279.. maybe bilik yg lg mahal cantik dan mewah lah kot interior nya kan...kau bayar murah.. nk bilik gempak kan? byk cantik ? kuikuikui....



tandas ok, nasib ada hose. shower laju. takde tesumbat di mana2. tp ntah kenapa aku rs kan tandas dorang takde wow factor. hehe





ada bathrobe 
aksi peghak buih si bathrobe model. hahaha



iron provided. dubmbell pon ada. 


laundry bag dorg best. siap woven bag. xde hotel lagi yg aku pegi dpt woven bag.
Grand Lexis pon plastik nipih ajo!


sedih pulak aku tgk lemari ni
  
ruang bilik luas 





pemandangan dari balkoni






alhamdulillah dapat view yang best



besday boy like a KING



Apabila malam menjelma ....


mmg cantik bangunan2 kat sini dihiasi lampu bewarna warni... tp kami dah tak larat nk turun ronda2...

cantik kan jambatan tu...  tapi agak kecewa apabila restoran ditepi tasik tu tetap memainkan lagu dengan kuat walau azan maghrib dan isyak sedang berkumandang dari masjid-masjid berdekatan...


jalan pagi2 nak g breakfast...

lokasi restoran utk breakfast. yg tangga kaler merah tu... again.
bagi aku restoran dia pon takde wow factor jugak.
aku mencari2 taraf star yg di rate kan tu. bab interior laaa yg kureng tu bg aku... tak nmpk mewah.
food spread ok. heaven. byk pilihan. rasa - tak semua sedap.. tp ada yg sedap; nasik lemak sedap huby aku cakap. mcm hrtu ada roti canai, capati, both keras. dhal, kari ayam- no taste at all. tawaq hebiaq.
tp mcm aku penggemar cereal mmg best. baaanyak pilihan. even susu pon berjenis2.
yg special kat sini ada jus. dorang serve dlm botol cantik. my hubby siap nk buat peghak buih nk bwk balik botol tu. hahaha. variety jus dorg ada... mmg best. kopi 2 jenis je; coffee or expresso. tapi teh berjenis2. rsnya more than 20 flavor. minumlah kau sampai kembong.
kami masuk jam 7.15 - 8.30 baru keluar. punya lah variety makanan dorg ada.. itu pon aku tak rasa nasik lemak, bihun goreng... dah takleh masuk.
roti berjenis2, pastry pon banyak, telur pon berjenis2, mcm2 lagi lah yg berjenis2.
aku punya tebiat.. kalau nk cari hotel.. akan bc review di agoda ke, booking.com ke, tripadvisor ke, aku akan cr review yg mengatakan buffet breakfast di situ best. kalo tak best mmg aku rejek awal2 walau pun harga nya murah. biar mahal sikit janji beakfast sedap. hahahhahaa.  yg terpikat dgn hotel ni pon sbb ada guest mengatakan buffet breakfast kat sini best. ha mmg betul. aku setuju dgn guest tu.
BUT still takleh lawan breakfast kat 2 hotel yg aku mention b4. 
Hotel Grand Bluewave Shah Alam dan Hotel Grand Margherita Kuching.
tebaekkk !


botol ni lah dia nak kidnap. biasa je pon kan. tp bila dorg serve byk2. cantik sgt nampak. hahaha

happy me. muka kekenyangan yg teramat. dagu 4 lapis ke maklong???

lepas breakfast.. kami jalan2 tgk swimming pool dorg yg cenonet tu. boleh la dari takde kan. hehe..

  
 

tamatlah percutian singkat kami ke sini.... 
kalau nak tenang2 fikiran boleh dtg sini... 
sbb sini sunyi je... 
jauh dari keserabutan kota. 
dan yg penting breakfast dorg best la jugak...

adios...

November 23, 2015

resepi nasi arab mandy (segera)

dah lama rasanya teringin nak buat nasi arab yg segera tu.
last sunday terus je ajak hubby g kedai terus beli mende alah tu.
nasi arab ni tak banyak lauk. simple. tapi janji nasik kene terasa lah.






beras ni perlu direndam 20 minit atau lebih. baru dia cukup kembang

simple salad : tomato, timun, bawang besar, garam, lada hitam. 

utk dapatkan lebih uummph, letak bawang putih banyak2...



ayam baru keluar dari oven. yummmy....





resepi dapatkan di sini. 


November 05, 2015

assignment ke Sungai Petani

we stayed at Puteri Emerald Hotel for 3 days 2 night. 
room is ok, selesa, bersih, cuma karpet je lama sikit.
tandas ada hose, bersih. 
tv byk chanel. 
wifi laju. 
food sedap. 












sampai dah jam 10 malam so kami dah malas nk keluar cari makan... nasib lah hotel ni ada room service...
alhamdulillah.... makanan sedap pulak tu. berebut pulak aku dgn laki aku abiskan nasi bubur ni....  hehehe...

dah abes keja , aku ajak mr hubby ke Pantai Merdeka... lama tak jejak kaki ke sini. 

wohaaaa...! sampai je tgk kat atas kebanyakan meja ada ABC ni.... hehehe.... 


click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014