September 20, 2013

berbuka di Restoran Nasi Arab Hadramaot Paradise


actually post ni patutnya di up masa bulan puasa hari tu...
tapi hari ni baru sempat..
dah nak masuk raya haji pon.. ahakss..

aku dan mr hubby mmg penggemar nasi arab..
kalau boleh semua restoran nasi arab dalam malaysia ni kami nak try..
hehe..

b4 dis kat Ipoh ni kami dah makan kat restoran nasi arab Malika Saba .....
sedap.
kalau kat Cyberjaya tu Restoran Saba dan Al-Baraka... sedap jugak hidangan nya...
kat Serdang ... Restoran Half Moon
kat Melaka .. Restoran Al-Taa'iz..
kali ni nk pulak try tempat lain pulak kat Ipoh ni... iaitu Restoran Nasi Arab Hadramaot Paradise...
lokasi nya dekat dgn i-city Ipoh... 

so, kat sini makanan pon sedap...
tempatnya lagi kondusif.. class sikit la....
aku dgn mr hubby mmg puas hati dgn portion dan rasa nasik arab tu...
insyaAllah ada masa, rezeki kami datang lagi..









September 19, 2013

resepi bihun goreng singapore


bahan-bahan :

bihun - 1 bungkus (aku guna yg 350g)
bawang putih - 3 ulas (cincang halus)
bawang besar - aku guna bawang holland (cincang)
sos tiram - 2 sudu besar
lada hitam - 2 sudu besar
lada putih - 2 sudu besar
daging/ayam - aku guna daging batang pinang (potong kecil-kecil)
carrot - 1 batang (sagat)
tomato - 1 biji (dipotong kiub)
cili capsicum - 1/2 biji (potong kiub)
gula/garam secukupnya

cara memasak :

1. rendam bihun semalaman
2. celur bihun untuk lembutkan - optional
3. tumis bawang putih dan besar sehingga layu
4. masukkan sos tiram, lada hitam, putih dan 1/2 cawan air
5. masukkan daging dan masak hingga daging lembut
6. masukkan carrot dan cili capsicum
6. masukkan bihun dan gaul semua bahan rata-rata
7. perasakan garam dan gula
8. siap !

bihun still dalam kuali

September 18, 2013

resepi serawa durian @ bubur durian


actually dah lama buat serawa ni...
hubby bawak balik lam 5 bijik durian...
so nak abiskan semua macam tak patut je..
ade yang pengsan nampaknya..

so aku asingkan isi durian dan masukkan dalam tupperware dan simpan dalam peti ais...
the next 2 days baru lah dapat idea nak buat serawa....

so please check it out resepi yang i buat.. senang jer u olzz.. ! 

bahan-bahan :

isi durian... nak masuk skali biji pon boleh...
gula - depends nak manis tara mana...
gula melaka - 1 sudu besar
santan - 2 cawan
garam - secubit
daun pandan - 2 helai

cara memasak :

masukkan semua sekali ke dalam periuk... dan kacau hingga mendidih....

siap...!





September 17, 2013

resepi Puding Jagung ber"sumijelly"





Bahan-bahan :
(1 adunan)

jagung tin - 1 tin
susu cair - 1 tin
air - 1 tin
susu pekat - 1/2 tin
gula - 1 cawan 
tepung kastad - 3 sudu besar (bancuh dengan air sejuk)
agar-agar 10g - 1 bungkus
sumi jelly - terpulang nak byk mana

Cara membuatnya :

adunan A : blend jagung tin dengan 1/2 tin susu pekat

1) satukan agar-agar, susu cair, air, gula, tepung kastad dan adunan A ke dalam periuk yang sesuai dan kacau sehingga adunan menjadi likat, pekat dan berkilat. 

2) tuangkan ke dalam bekas dan aturkan sumi jelly ke dalam adunan. 

3) hidangkan sejuk. 






September 12, 2013

buffet ramadhan @ Cinta Sayang Golf Club

ini cerita ramadhan yang lalu....
nun....bulan 7 haritu...
banyak sgt story yang nak di share...
gambar pon banyak....

trip di buat during our turn balik berbuka puasa di kg aku kat kedah...
adik aku pon balik dgn husband dan si Qaid sure lah ada kan..
so mama abah pon seronok lah anak2 dia semua ada..
so haritu skip la masak...
so cari punya cari... last2 dapat Cinta Sayang Resort...
sini je buffet ramadhan nya below RM35++..
lain2 hotel sume almost RM50 !
haihh... bazior !


aku duduk kat kedah ni dah 32 tahun.
ini lah 1st time jejak kaki kat Cinta  Sayang nih.

1st impression... wahhhh
not bad.
lawa jugak sini rupanya...
kawasan menghijau dengan pohon2 rendang...
bersih.....
tenang...
nyaman...!
ok..pilihan ku tak salah. smile :-)

since kiteorg sampai awal..dalam kul 2 camtu....mama abah aku decide nak rehat je dalam bilik...takmo ikut kiterorg g shopping kat bandar SP... so takpelah.. book bilik pon tak mahal lam RM160 je...ada 2 katil super single. cukup2la just nak baing2 kejap ngan tempat sembahyang dan  jugak ada tempat utk Qaid main. itu yg penting. hehe..

dah settle2 shopping.... kiterorg lepak lu lam bilik....dah dekat2 time bebuka baru gerak g restoran..dekat je..jalan kaki jek ! sesampai kat Cinta Sports Cafe, dorg buat seolah2 laluan gua untuk masuk ke restoran... hem.... saspen jugak dorang nih.jangan ade rimau pulak udah... dah ramai pelanggan yang sampairupanya..masing2 tgh serbu kaunter makanan... byk jugak juadah yg dorg sediakan... kiranya berbaloi lah dgn rm35 tu. itu pon dah sengkak sangat.. semput nak abiskan..! korang boleh surf FB dorang kat sini...

lepas kiteorg dah kenyang... lepak2 lu lam bilik...mandi2..semayang maghrib ngan isyak siap2...pastu kami pon check out... lam kul 10 gak la baru balik ke Baling....

enjoy our pic !



perjalanan menuju ke our room / chalet

taraa dah sampai

unload barang masuk lam bilik

si Qaid yang manja sangat dgn walid .... ke mana2 tak tinggal lah si onyet

arghh sedapnya abah berbaring... rehat




hahaha aktiviti feveret si Qaid



peace..! Qaid dgn paklong dan maklong..

entrance 



our table


macam2 ada sate, cucur cempedak, kambing bakar, char kue teow, ABC,  menu barat, menu kampung

tunggu azan....mmg full house hari tu

fokus pada stall belakang tu, ada berjenis2 kari, sup, bubur. aku sampai tak termakan dah seksyen tu...huhu..



syukur ya Allah atas rezeki Mu....

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014