February 21, 2013

Amalan kebersihan dan pemakanan Rasulullah


baru-baru ini turn myself untuk memberi tazkirah di pejabat.. kebetulan masa pegi mydin meru aritu me ada beli buku terbitan PTS bertajuk "Mengapa Rasulullah tidak pernah sakit". It catches my eyes, terus tertarik nak beli. so sempena hari bertuah ni, i feel like to share dgn kawan2 yang lain... so please have a read :-)





February 14, 2013

Phuket : Day 2 ( Sea View Elephant Camp)


Semasa on the way ke Kata, tiba-tiba kami melalui Sea View Elephant Camp ! wahhh..ini tempat naik gajah ni.... so kami pon stop situ untuk merasai pengalaman menunggang gajah !
dengan bayaran 3000B (RM300) untuk 2 orang kami berpeluang menonton aksi monyet dan menunggang gajah untuk 30 minit. 

Sea View Elephant Camp

sesi bayaran dan tawar menawar di lakukan di sini..





ini Mr. Sunny yang menyambut tetamu ke kem tersebut, kesian...
mcm mana la kaki dia boleh jadi straight mcm tu...
tapi bulu dorang sgt bersih....



sebelum menonton aksi si monyet, sesi bergambar di lakukan dahulu bersama-sama penonton yang membeli tiket...

sangat bijak monyet2 ni.....mcm2 aksi yang dibuat untuk menarik perhatian...

tgkla kaki dia !!

sit up ala monyet
dah selesai show, dorang pon jual lah frame ni...satu harga 300B, RM30 hokay!! 


selepas tu kami bergerak ke tempat gajah pulak....
sementara tunggu job, gajah-gajah ni makan dulu...




nama-nama gajah di sini .. king kong, mae yai, si thong, num chok, ban yen, thong dee,
som but, si raim, fi no, yong ploy & dolly ! hehe cute kan nama-nama ni

ok...now our turn..! gajah ni yang paling besar dan paling tua ok! namanya king kong umur 42 tahun...

jeng jeng jeng..dah mula jalan...eh eh..melenggok-lenggok...gayat oo....

ni lah perkampongan gembala-gembala gajah tadi... sedih nengok....
pendapatan dorg mmg bergantong kat gajah ni je lah..


daif...

dah mula masuk bukit bukau...

mesin basuh tetappp ada hokay..



jeng jeng....turun bukit ni yang saspen skali...


dia bawak kiteorg naik ke puncak....cantik sgt view sini... itu adalah daerah Rawai yang tak sempat kami lawati...


di pertengahan jalan, si gembala ni akan berhenti dan mengofferkan diri utk ambil gambar kita...
aku cuak jugak sebenonye..takkan baikk norr offer diri kan...
lepas dia amik gambar kan, dia pon buka lah "fail" dia...
oo...jual barang rupanya...dia jual rantai gelang yg dibuat dari gading gajah...
kami pon cakaplah..."we r muslim, cannot all this."
dia pon paham... its ok dia kata sambil tersenyum2...
tapi kami bagi tips jer lah kat dia...100B...






nak jerr aku beli penyapu ni...tp sebab naik flite jer..malu pulak rasanya...


nantikan destinasi seterusnya..... tunggu.....

February 12, 2013

Phuket : (day 2) : on the way ke KATA

selepas kami berhenti di Karon, kami meneruskan perjalanan ke Kata, daerah paling hujung sebelah selatan Phuket. kawasan Kata ni perkampungan...bukan di pesisiran pantai seperti di Karon.... namun yang hebat bagi aku di Kata ni, walaupon kawasan kampong, tapi sangatlah bersih dan moden.....setiap inci tanah di isi dengan premis niaga. premis yang wajib laundry, massage dan family mart. pastu yang lain2 tu mcm2 lah.....mmg pesat sgt pembangunan di sana...memang dorang bergantung hidup pada pelancongan semata-mata.... sambil2 tu aku sempat lah snap dari atas motor...korang tengok2lah ye....



















memang moto bersepah...
sebab pengangkutan utama di sini adalah bermotorsikal....




masjid yang dalam proses pembinaan di Patong

jalan di sini memang berbukit bukau

risau jugak kot2 motor tak mampu nak carry kami yang 'comel' ni..
tapi ok jer....power motor pink kami ni




pusat belajar muay thai


fames game gakla kat sini ATV


hotel kaler purple !

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014