February 07, 2013

Phuket (day1)




yesss akhirnya sampai jugak tarikh yang ditunggu2....
Phuket...! kami datang.....!!
tiket ni dibeli masa bulan puasa tahun lepas...AirAsia...
dapat RM300++ utk 2 org... lps tu gedebak gedebuk tambah beg, makann utk pegi balik jadi lah RM611.00.... ok lah...tak pon sampai RM1k...

persiapan dah dibuat dengan sangat rapi....
dari packing baju....tukar duit ke baht...ini satu masalah jugak...merata-rata kami pegi...
kat chow kit yang melambak ade tu boleh pulak kehabisan stok....tp kami tukar jugak rm500,
dapat  RM1 = 10.35 B... pastu kami mencari lagi di the mines... ada 2 kedai, satu dapat 10.45 dan satu lagi 10.25, so kami tukar RM1000 terus di situ...mcm byk je kan bawak cash 15k B kan...?? ha korang tgk lah nnt !

ok.. since flite kiteorg 6.30 petang...kul 3 kiteorg dah gerak, parking kat Putrajaya Sentral pastu beli tiket utk train ke Stesyen Salak Selatan utk naik bas pulak ke LCCT. tiket mmg murah RM5.50 je termasuk harga tiket bas. memang berbaloi lah. takyah penat2 drive sampai lcct tu.

dalam train menuju ke salak tinggi


perjalanan amik masa lam 30-40 minit jugak. sbb jalan jem..sesampainya di sana..kami terus check in luggage..cewah konon nk bwk baju sikit...skali timbang2 lebih pulak 7kg..!! siot betul....sume 14kg beg yg huby aku pikul...tak pasal je kene tambah RM115 kat situ.. nasib baiklah hubby ada lg cash RM lam wallet...



closing gate jam 5.50 ptg..so kami pon lepak2 la dulu gi old town...minum2... skali tu asyik sampai tak sedar yg jam dah 5.30...kami pon apa lagi..kelam kabut abiskan minumam, pastu singgah toilet la apa lah, nk jalan ke gate pon jauh jugak..skali dgr2 je dah wat announcement panggil nama kiteorg...mak aiii..!! again????! apa lagi..kami berlari mcm dlm scene explorace....sampai je dlam flite org dah penuh...huhu........bsuknyanyelah peluh rsnya...

aduuuhhhh...duduk sebelah minah saleh la pulakkk...harap2 janganla ramah sgt..kang ko ckp lain, aku ckp lain...tp nahhh..duduk2 je terus dia ajak gua sembang...!!minah ausie ler pulak...phewww....borak punya borak...dia kata 1st time dia dtg malaysia...dia suka makanan malaysia yg pedas2..dorg suka g nando's...pastu dia kata mknn sini murah..byg kan burger mcD di tempat dia $8, tapi kat sini $5 jer....so dorg mmg syok la..

adui..byk pulak dia ckp..skali tu tny aku "bape lama masa nak sampai phuket?" tapi yg dah bengap ni g paham bape lama aku nk ddk phuket. aku pon jawab la "4 days". skali muka dia cuak. aku heran la nape pulak. pasti laki aku cuit katanya , dia tanya bape lama nak smp phuket lah! oo padanla muka dia cuak...hehe...pastu aku bgtau dia semula..dia kata it's ok..simple misunderstanding..... hubby aku punya lah dok gelak kat aku! caittt!


me with Jess 

pastu sembang2 tu baru la kapal kami terbang.... pastu dlm flite dah tak byk borak..si jess pon tido je...tiba2 pramugari datang edar borang kaler putih, hubby aku ckp kalau masuk negara Thai mmg kena isi form ni dan kene tunjuk masa nak masuk dan keluar dari negara dorang...banyak songehla pulak...nak masuk msia senang jek..sbb tu la msia ramai beno foreigner !!

lepas dah settle isi borang, baru lah dia bawak makanan...aku segan la pulak nak melantak..sebab si jess ni tak order makan...lagipon tak sempat nak makan...cepat je sampai..dlm setengah jam je dah sampai !! mmg laju lah pilot tu bawak...bertolak jam 6.30 ptg..kul 7.00 dah sampai...tapi kat phuket baru pukul 6 ptg....sebab sana awal sejam dari msia...so makanan tu kami tapau jer lah makan kat bilik nnt...

sesampainya di airport....epot dorg bese2 jer...besar lagi epot kita...dah sampai tu kami terus ke kaunter utk dapatkan harga pakej utk island hopping + cari teksi skali utk balik ke hotel...so kami dapat teksi camry 800B(RM80) utk ke Patong dan pakej island hopping by ferry 1100B (RM110) seorang... dalam 6.30 petang kami gerak ke hotel...makan masa sejam jugak la sebab jalan agak jem nak masuk ke Patong..

kami beli tiket hotel melalui airasiago.com...cuak la jugak..sebab beli bulan 7 ritu pastu terus senyap..tak folo up ape..mmg pecaya 100% kat dorg...kami book APK Resort & SPA utk 4h3m dengan kos RM288...so semalam dalam RM96 la...cuak jugak kami kot2 la dapat bilik tah apa2 sebab murah kan...tawakkal jer lah. so sampai je kat kaunter just tunjuk dokumen yg kita print masa book, dan dia terus je bagi kunci...senang sgt, tak byk songeh..







sesampainya di bilik..pheww lega sangat...tgk bilik sangat comel...ada ruang utk sembahyang, bersih, aircond sejuk, shower kuat, ada paip, baru lagi....cukuplah..kami bukan nk ddk lama2 dlm bilik..takat nak mandi, smbhyg, tido jer...berbaloi sgt2... cuma yang tak bestnya..sini takde arah kiblat..pandai2 lah kome guna apps ke, bwk la kompas ke hape...kalau kome tny staf smp kiamat pon tak dpt semayang..harammmm deme tak paham...!




nasiblah tapau tadi kami belasah makan yg itu jer lam bilik sementara nak cari restoran halal kat luar...

dah relek2..mandi...semayang...dalam kul 8.30 kami keluar..sebab awal lagi...tgkkan keadaan jalan raya tadi mmg tak larat nk jalan kaki, pulak tu sesak dgn kereta motor...ada baiknya kami sewa motor je dulu untuk malam ni....lagipon esok aktiviti bebas hingga jam 7.00 malam...so sesuai la sewa moto utk 24 jam.... sewa moto pulak senang sgt..sbb kat lobi hotel ada je 2-3 agen yg sewa moto...senang nak amik dan hantar...rm30 utk 24 jam..

taraaa....! motor pink kami 
so aktiviti malam tuh kami ronda-ronda jer bandar patong yang penah dilanda tsunami tuh.....huiiii padanla kena tsunami pon...!!!








Bangla Road...manusia macam taik..lorong ni banyak club/pub..eee tak berani aku nak masuk..skali tsunami dtg mmg takleh lari mana la...

hehe terasa nak buang tebiat pakai gini..



anak anjing ni pandai, bila org nak snap gambar dia, dia akan dekatkan diri dgn kita, aku pulak yg terperanjat igt nak terkam aku tadi.pheww

dah penat pusing-pusing..last kami cari pakej utk ke phuket fantasea....byk giler agen....bagai cendawan tumbuh selepas hujan..korang kena pandai tawar menawar...

last-last kami pilih dia ni, Bella kot namanya..sangat ramah..dan yang paling penting dia boleh ckp omputih....susah wooo org thai ni nk jumpa yg boleh ckp english....dia ni peramah lak tu... kami dapat pakej Phuket Fantase dgn harga 1500B (RM150) termasuk dinner... alang-alang dia boleh ckp omputeh...kami terus book teksi untuk ke airport hari kami nak balik nanti....700B (RM70)...murah !




snap dari atas motor.....kelab ni happening gila...

dah puas ronda-ronda untuk malam tu..kami decide nk g minum2 lah dulu b4 go to bed...
pulut mangga habaq maiii.... sepinggan 10 hengget ! eee...makanan sini dah mahal, pastu susah nak jumpa yg halal.....

Sansabai Restoran.. jangan lah tanya aku kat mana lokasi....rasanya dekat2 ngan Hard Rock Cafe...tak perasan la sbb malam..

Add caption

boleh dikatakan setiap kedai ada seafood fresh....yummmy..tp kami tak try pon..tah, mcm tak teringin sgt..sbb was was kot..





ok..tamat day 1... nantikan coretan day 2 pulak ye....



2 comments:

Atia Adina said...

best-best....macam teringin nak gi lah

Cnidaria said...

best ad....tak rugi lah pegi... :-)

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014