February 07, 2010

Hobi terkini : membela ikan “guppy” (kapi)

hoye hoye….ada-ada aja en hubby ni nak hilangkan rasa bosan aku kat umah. specially bila weekdays…

sebenarnya aku xpenah terlintas kat minda ni nak bela ikan…sebab rasanya macam leceh, renyah org utara kata. tp bila pegi kedai pet…tokey kedai tu explain…then en hubby pon beriya2..aku pon mengalah….ok..TRY. so untuk permulaan nih aku nk belajar je dulu..nk kenal2…sbb en hubby cakap bela ikan ni best…boleh release tension….tenang je dgr air mengalir…tgk ikan berenang2….hermmm….ye ke nih..bleh ke aku release tension dgn tgk ikan je..so sabtu lepas kiteorang pon pegila pet shop sebelah pejabat pos tg.malim tuh...
below antara pelatan asas membela ikan guppy :



ikan guppy betina - rm0.40 seekor
ikan guppy jantan - rm 1.00 seekor (mahal sebab ekor cantik)
ikan pelangi - rm 0.40 seekor



tumbuhan tiruan - rm2.00 satu


anti - klorin (ikan xboleh hidup dalam air klorin)


water filter - untuk membersihkan kandungan air & menghasilkan buih dalam air supaya ikan boleh bernafas..buih yang terhasil berfungsi sebagai oxygen kepada ikan.. filter yang ada boleh ditanggalkan dan dicuci, so takyah susah-susah nak cuci akuarium hari-hari...
cukuplah cuci filter once a week, then akuarium twice a month.
RM23.00

penapis - alat untuk menangkap ikan bila perlu rm1.00


makanan ikan - rm 3.50
siap ada multivitamin lagi tau. yang biasa pon ada. tapi takde vitamin.ingat manusia je nak amik vitamin??
batu tiruan - rm 2.50 sebungkus


akuarium - mine size 9 x 13 inci - RM 33.00


masukkan air & pokok tiruan

pasangkan water filter

masukkan ikan-ikan yg comel itu

masukkan batu tiruan dahulu
ekor ikan guppy yg cantik (click on photo)

taraaa......

semoga hidup lama ye ikan-ikan ku sekelian.....





LIVE VERSION

setakat hari ni....mmg benarlah...mendengar deruan air ini bisa menenangkan fikiran...dan membuatkan rumah kita rasa sejuk....rutin makanan sekali je sehari...aku set every 5.00 pm.
so balik keja ada yang menunggu...ermm..best jugak kan.
abang balik cepat.......ikan-ikan sedang menantimu..!!

so guys....wat r u waiting for??

choba la.... (",)

February 05, 2010

Festival Flora & Fauna

buat kawan2 yang tak tau nak buat ape weekend ni....jemputlah ke Kolej Ungku Omar, taman bahtera, Tg. Malim....pelbagai aktiviti menarik menanti anda...!!!masuk percuma yea..mari..mari..
(click on photo for larger view)
poster kredit to http://rezstudio.blogspot.com/


kempen derma darah


persembahan & pertandingan kesenian

minat berniaga??
kempen kitar semula


kejohanan futsal


auto show & vespa show 2010

February 01, 2010

pengalaman yang tak dapat dilupakan (skema)



22 Januari 2010- tarikh yang x akan aku lupa sampai bila2...aku keguguran?? ye aku keguguran...bila aku mengandung?? ye..aku dah mengandung...dah 7 minggu.....tapi aku xtau...ya Allah....sedihnya...maafkan mama baby...maafkan mama........

kesahnya...last month...aku jumpa dietician...dia ckp i need to lose weight in order to conceive...(padahal masa tu aku dah pregnant).....tp aku xsalahkan dietican tu sebab dia bukan dr nak scan perut aku ni...so aku pon dengan bertungkus lumus nya tiap2 hari senaman naik turun tangga setinggi 4 tingkat...nak kurus la kata an...nak pregnant punya pasal...hasilnya selepas 2 minggu aku naik turun tangga??? aku keguguran... :-(

pada hari aku keguguran tu Sabtu 22/1....aku siap g IKEA lagi..yela...aku igt period biasa je..sakitnya jangan cakapla...tp tahan jer...sebab x sangka..siap bejalan2...malam baru balik umah..nak tido punyala sakit...abis lenguh paha aku ni..nasib baik la en hubby ada dgn aku..dia la picit2 badan aku sebelum tido...

keesokkan harinya Ahad g the mines pulak..hari tu aku mmg dah surrender..mmg xlarat sgt..letih sgt rsnya...dr cakap aku berani g jalan2..kalau nasib xbaik boleh pitam/pengsan/ kancing gigi akibat keguguran...nasib baik lah huby aku yg sgt
perihatin nak anta aku balik TM. kalau x aku drive sorg2 je balik sana..masa odw balik tu aku siap singgah beli air kelapa!! makan jambu & betik....ya Allah nasib baiklah xjadi apa2...almaklumla aku xtau...

so malam tu aku terasa xlarat sgt...lepas anta hubby balik upm, mama aku keep calling dan suruh aku g klinik and check. xtau la mama aku ni instinct dia sgt kuat towards me.dia dah ckp byk kali maybe aku gugur tp aku yg degil xnak g klinik. finally aku mengalah dan g klinik Bakti. dah sampai sana aku jumpa dgn staf kaunter dan ckp nk buat scan.aku xtau budak tu nama apa tp dia punya sebok ngalahkan DR. aku sabarrr je ngan budak tu. punya pasal aku la aku nak scan ke hape ke. aku bayar. bukan buat free. DR belom ckp ape2, dia dah pandai2 cakap takut DR xnak buat. dia boleh tny apa simptom yang akak rasa akak ni gugur. eh aku cakap, sebab aku xtau la aku nak check. sebab aku ni datang period tapi ketul2 yg luar biasa, darah yang banyak. so aku nak reconferm la aku ni period biasa ke gugur ke. dia boleh plak jawab, alah kak saya pon biasa kalau period datang ketul2 ni. eh!! itu masalah kau, apa kaitan dgn masalah aku. aku nak scan, aku bayar. pelik betul. dia bekeras xnak
buat scan. pelik tul. pastu dia g jumpa DR. pastu datang balik kat aku. dia cakap ape tau "kalau akak xberpuas hati dengan penerangan sy tadi, ok, kita buat scan, bagi IC akak". aku terus bagi, eh excuse me, engkau sape aku nak pecaya ckp kau. xyah memandai. aku dah la tengah sakit. mmg hangin giler.

so aku tunggu. lepas 10 minit br masuk bilik ultrasound. Dr. Siti yg check aku. DR tu very soft spoken..bersih sgt muka dia..sejuk aku nengok..(xde pon tanda2 dia xnak check mcm budak kaunter tu cakap.hishh geram aku.)so dia check. rahim aku clear. normal size. so xde prove yg aku gugur. so dia kata xpe, procedur seterusnya, wat UPT. lps 20 minit, DR tunjuk result...its +ve..!!!!!double line.dia ckp dah 7 minggu pon kandungan aku...ya Allah tekejutnya aku...masa tu aku mcm nk panggil je budak kaunter tu.(bengang x abes lagi)...so dr kata, konfem aku gugur, tp dah complete abortion..sebab dah kuar abes.sbb tu check rahim aku dah kosong..tp hormon hcg sampai hari ke-5 period pon still ada, sebab tu upt leh detect pregnancy...aku blur masa tu.i'm alone.so dr pon bagi nasihat. katanya aku kena pantang sama macam org bersalin. avoid makanan sejuk, tajam. dia boleh bagi MC 2 hari je sebab klinik swasta. kalau nak lama kene g hospital. aku blur.

so settle kat klinik. masa aku nak balik budak yg memandai td takde kat kaunter.malu kot.nasib baik xde.kalau x tau la.aku kol mama, aku tak nagis lagi. sebab aku xtau apa perasaan aku masa tu. mama cakap aku kene g hospital.kene rehat.kene pantang. aku sorang2 je kat TM ni. cmana. aku kol pulak hubby aku, masa tu baru aku tau perasaan aku. aku nangis semau2 nya.rasa takut.rasa kecewa.rasa kesian kat hubby. rasa marah kat diri aku sendiri sebab xtau aku pregnant. mcm2..!kami sama2 nangis...huby pulak esok pagi nya ada exam penting. so aku drive balik umah sorg2...nangis lagi kat umah. pastu tiba2 mama kol tiba2 cakap dorg dah on the way dari kedah! datang jemput aku.ya Allah..besarnya pengorbanan mama, abah dan adik
aku...kul 11 malam bertolak, kul 2.30 pagi smp TM..terima kasih mama, abah dan adik...hubby aku pon sedih sgt sbb tepaksa lepaskan aku balik without him..

so sampai kat hometown aku lam 12 tghari, mama tepaksa amik cuti sebab nak bawak aku wat further check up kat hospital. g hospital, DR pulak xde. ade miting. tp kami xleh tunggu, mama bimbang kalau2 ade serpihan2 uri tertinggal kat dalam.so kami
pegi Klinik swasta Dr. Salwani, and do scanning. perkara yg aku risaukan jadi jugak. bila dia sca, kata nya rahim aku bengkak lagi, still nampak haze..lgpon OS(bukaan pintu rahim) dah terbuka dan lembut, maksudnya ada lagi yang belum keluar..takut. maybe kene wat D&C. orang cakap wat D&C ni sakit.dia xleh buat sebab xcukup alat, so dia refer ke hospital.

sampai hospital, aku terus di masukkan ke wad utk prosedur seterusnya. aku nagis lagi. takut. risau d&c. lam kul 5 dr datang, scan lagi. alhamdulillah. dr cakap dah clear. sbb dah nmpk line lam rahim aku. tp masa tu mmg darah pon dah kering..aku cuak ni...ya Allah...jauhkan aku dari kena wat D&C ni...sampai malam pon, alhamdulillah darah dah kering...cuma badan aku je la rasa letih..so esoknya lagi skali DR check OS, dan alhamdulillah kata dah close. so maksudnya kalau dah close, meaning to say sume dah abes. lam kul 12 tghari aku discaj wad.

so pengalaman aku kat wad tu,sebelah wad aku tu wad post-natal, so mmg banyak baby..tension je dgr baby nangsi...sayu je rasa..aku xleh ddk sorg2..aku rasa tense..kecewa...nasib la ada member aku kat sebelah yg senasib dgn aku. dia gugur 8 minggu kandungan. siap dah ada kad merah! lagi la frust...

so hari2 seterusnya kat kg..aku kene jaga makan..berpantang..baby xde tp kene pantang..huhu..sedih..ya Allah lepas ni..harapnya murah kan lah rezeki kami...kurniakanlah kami zuriat yang soleh, sihat, sempurna tubuh badan yang
akan mengikat lagi kasih sayang kami suami isteri...

pada 29 jan lalu besday aku, aku pon xde mood nak celebrate...cuma hubby belikan jugak set kfc bagi budak2 cousin2s aku makan....dan esoknya di majlis pertunangan adik aku dia mintak kakak nya belikan aku kek secret receipe...thanks abang..u r my spirit...u r my hero..! terima kasih atas semangat dan kekuatan yg abang berikan pada sayang..love u abang...

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014