Vacation tickers

February 07, 2010

Hobi terkini : membela ikan “guppy” (kapi)

hoye hoye….ada-ada aja en hubby ni nak hilangkan rasa bosan aku kat umah. specially bila weekdays…

sebenarnya aku xpenah terlintas kat minda ni nak bela ikan…sebab rasanya macam leceh, renyah org utara kata. tp bila pegi kedai pet…tokey kedai tu explain…then en hubby pon beriya2..aku pon mengalah….ok..TRY. so untuk permulaan nih aku nk belajar je dulu..nk kenal2…sbb en hubby cakap bela ikan ni best…boleh release tension….tenang je dgr air mengalir…tgk ikan berenang2….hermmm….ye ke nih..bleh ke aku release tension dgn tgk ikan je..so sabtu lepas kiteorang pon pegila pet shop sebelah pejabat pos tg.malim tuh...
below antara pelatan asas membela ikan guppy :



ikan guppy betina - rm0.40 seekor
ikan guppy jantan - rm 1.00 seekor (mahal sebab ekor cantik)
ikan pelangi - rm 0.40 seekor



tumbuhan tiruan - rm2.00 satu


anti - klorin (ikan xboleh hidup dalam air klorin)


water filter - untuk membersihkan kandungan air & menghasilkan buih dalam air supaya ikan boleh bernafas..buih yang terhasil berfungsi sebagai oxygen kepada ikan.. filter yang ada boleh ditanggalkan dan dicuci, so takyah susah-susah nak cuci akuarium hari-hari...
cukuplah cuci filter once a week, then akuarium twice a month.
RM23.00

penapis - alat untuk menangkap ikan bila perlu rm1.00


makanan ikan - rm 3.50
siap ada multivitamin lagi tau. yang biasa pon ada. tapi takde vitamin.ingat manusia je nak amik vitamin??
batu tiruan - rm 2.50 sebungkus


akuarium - mine size 9 x 13 inci - RM 33.00


masukkan air & pokok tiruan

pasangkan water filter

masukkan ikan-ikan yg comel itu

masukkan batu tiruan dahulu
ekor ikan guppy yg cantik (click on photo)

taraaa......

semoga hidup lama ye ikan-ikan ku sekelian.....





LIVE VERSION

video
setakat hari ni....mmg benarlah...mendengar deruan air ini bisa menenangkan fikiran...dan membuatkan rumah kita rasa sejuk....rutin makanan sekali je sehari...aku set every 5.00 pm.
so balik keja ada yang menunggu...ermm..best jugak kan.
abang balik cepat.......ikan-ikan sedang menantimu..!!

so guys....wat r u waiting for??

choba la.... (",)

9 comments:

Nur said...

salam
nur pun suka ikan tapi tak kesempatan lagi nak siapkan coz sibuk buat water front..

Ad said...

ala...malasnya nak jaga ikan...paling leceh...nk kene basuh tempat tinggal dia tu...

March Toding said...

Aq jg suka koleksi ikan hias
makasih informasinya
Jangan bosan berbagi info lewat blog, karena berbagi itu indah.
VOTE blog ”BIMBINGANMU” pada Djarum Black Blog Competition Vol.2
Caranya vote : http://bimbinganmu.blogspot.com/ di http://www.autoblackthrough.com/blogcompetition/index.php?page=voteform&id=324

anak ayam tak pakai kasut said...

laaaa.... kat situ ada pulak ikan gapi... sy g kat ulu bernam ada sejenis jer....

gaban said...

Dulu 2 hari sekali ikan kapi aku mati skrg tidak lg mati,sbb pastikan beli oksigen,rumpai laut,dan jgn campurkan anti klorin terlalu byk sikit jer dh cukup ikut saiz akurium anda,bg mkn 2 kali sehari,jgn terlalu byk mkn nanti mampus...

Zai Hashim said...

Baru nk start bela, sbb anak dah besar skit....tqs for sharing...ada kata oxigen perlu, ada kata tak...emm xpalah, sy cuba je 1st batch ni hihihi....

www.storiesnhushhush.blogspot.com

luqman hakim said...

boleh ke kalau kite bele ikan gapi tanpa guna oxygen boleh x

shahdan said...

sy ada stok ikan guppy hiasan dgn berbagai corak & warna yg menarik.harga dri 60cnt-rm1 je..hubungi 0177497853 utk info..

Anonymous said...

aku teka, dalam 2-3 hari lepas ko set akuarium ni... ikan ko mati banyak...

ko patut tahu pasal nitrogen life cycle....

u kill the fish without u knowing it bro...

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014