February 26, 2015

cuti CNY part 1 : Air Panas Legong Baling

besday my Hubby is on 27th Feb... 
tapi since dah balik kg ms cuti raya cina.. so saja aku awalkan celebration beliau...
baru meriah skit buat ramai2...
since adik2 aku semua ada.. so kami decide nak buat kat Air Panas Legong Baling...
kek aku tempah dari kawan aku si Wahida..
mmg sedap kek dia ni...
kali ni aku tempah kek carrot. 






si Qaid bukan main happy lagi boleh mandi pool katanya. 

besday boy siap buat foot massage






happy !!

cuti CNY 2015 Part 2 : Penang short trip

pagi-pagi buta dah dpt msg kat whatsapp dalam grup family.
asal cuti je mula lah menggelepar sekor2 nak g bejalan.
cdgn dimulakan oleh cousin aku si Ayuni dan Aishah. 
dorg masih kat uitm. so pantang cuti mmg nak bejalan ajer kojenyer.

bila dah dapat persetujuan semua.. mama pon mula lah buat projek campak2 kat dapo. 
hehe aku biasalah balik kg jd malas nak masak. so mama je masak semua.
aku kemas beg sbb abes je piknik nak terus balik TM. 

plan nya kul 9 nk gerak g Penang, since makcik n paklong aku kat Kulim so kami decide utk bertemu di rnr lunas, Kulim. famili aku, pakteh dan paktam dari Baling. so semua 5 family jumpa di Kulim. kami berkonvoi ke Penang. 



sebelum gerak kita selpiaq dulu 


pit stop pertama di RnR Lunas, Kulim. tgh tgu lagi 3 family. 
so jalan punya jalan.. alhamdulillah perjalanan kami lancar sgt... jalan ke batu feringghi sgt lapang. lengang. sesampai batu feringghi mmg penuh la.. so terus ke batu maung tgk area ni mcm clear. so benti dulu survey kawasan...



parking semua pon ada. so cun. clear. kami decide benti sini je.

dah dapat port baek punya.. so bentang tikar.. buka bekalan... time tu dah dekat kul 1.. masing2 dah kebulor !
haa tu dia kelam kabut cedok lauk... lapaq katakan



haaaa baru boleh senyum sebab tangki dah isi... hahaha.... 



ini adik mak aku si kembar. pakteh dan paktam. sebab sorg puteh dan sorg not so puteh. hehe.. hobi dorg memang memancing.... siap bawak alat mancing lagi tuh !
haa jgn tekejut ini bukan paus nak pantai ok. ini laki mak.. perut kenyang apa lagi mata pon berat... tp tak tido pon.. baring2 je.. layan angin tepi pantai.. masyukkkk....
                                     

eh makan lagi ? haha.. dah settle mandi laut budak2 ni sume.. kami berkonvoi pulak ke Padang Kota... pi pekena pasemboq la apa lagi...


sotong kangkung pon ada...


laksa pon ada baq hang...


erk.. mak tgh kunyah... jemput u olls.. 


sebelum balik kami ambik gambar ramai2.... best sgt rsnya... ini baru separuh je dari family besar kami... 


dorang balik ke baling dgn feri...

aku dan hubby.. meneruskan perjalan balik ke tg malim melalui jambatan ke- 2.. selamat menempuh jem...

ape pon.... syukur alhamdulillah atas nikmat Mu ya Allah.... 

resepi makaroni goreng simple & Produk Frozen Kieran





(hidangan untuk 2 orang)

Bahan-Bahan
2 cawan makaroni 
1/2 biji bawang Holland dipotong dadu 
5 biji bawang putih diricik halus
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar cili sos
1 tin sos tradisional prego
1/2 paket daging cincang
1 biji telur

sedikit garam dan gula

Cara-Cara
** rebus makaroni hingga lembut dan toskan. 

1. Panaskan 3 sudu besar minyak masak.. bila dah panas.. tumiskan bawang-bawang tadi hingga layu 
2. kemudian masukkan cili kisar. tumis hingga cili masak.. 
3. then masukkan daging cincang.. tumis lagi hingga daging betul2 masak dan mengeluarkan minyak.. 
4. masukkan sos prego dan sos cili
5. then masukkan macaroni yang ditoskan tadi tu.. gaul rata.. 
6. pecahkan 1 biji telur.. gaul rata hingga sebati..

siap ! 


sajian makaroni dilazatkan lagi dengan lamb chop.. lamb chop ini Produk Kieran Hot FM dulu tu... dah siap2 ada sos black pepper... balik masak dalam magic pan je dalam 20 minit.. terus hidang... senang dan sedap pulak tu... 
bagi penduduk Tg. Malim boleh la dapatkan dari agen --> Whatsapp 0194114161/0139154480 (Einaz Zamri).  Dorang jugak ada chicken chop and latest produk grill chicken. 

February 12, 2015

berbengkel @ Aseania Resort & SPA , Langkawi

minggu lalu aku ditugaskan untuk berbengkel di Langkawi.. aku pegi dgn kawan2 opis dengan menaiki bas double decker... 1st experience ikut rombongan dengan kawan-kawan opis..
kami gerak malam jam 11.00 malam.. sampai di Kuala Perlis jam 5.30 pagi. Bot kami dijadualkan jam 830 pagi.. so b4 dat kami solat subuh di masjid berhampiran jeti Kuala Perlis, then breakfast di kedai makan berhampiran. 

Sesampainya di Langkawi kami terus di bawak ke SkyCab (Langkawi Cable Car) | Panorama Langkawi .. spend time kat sana dalam 3-4 jam... kami di bawa lunch di restoran Thai di Pokok Asam.  Selepas itu, baaaru lah kami check in dia Aseania Resort & SPA. 

Sesampai nya di hotel, wow... i like the room.... 














Bila dah petang sikit kami sewa moto untuk jalan-jalan area situ... sewa RM35/ day... 


 cantik sgt view di Pantai Cenang ni...



dating makan laksa baq hang !

Laksa ikan sekoq Padang Mat Sirat

omotnyaaaaa !

done ... match pulak dengan air kelapa... fuh !

seriously murah makan kat sini 

sian moto ni kan











ni jer yg mampu dirembat untuk kali ini. 


bedsheet yang best. 

my 3rd corelle collection harga asal RM419. After less 10% RM377.00

casserole RM 39.90


set mangkuk RM13.90 




senyum sampai telinga ;-))


click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014