June 26, 2013

pulut kuning dan kari ayam

dek teringin sangat nak makan pulut kuning...
aku gagahkan jugak belajar buat walaupon dengan penuh kepayahan....
huhuu...



resepi pulut kuning

bahan-bahan :
1.5 kg beras pulut
RM 2 santan (2 cawan)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam

cara buat :
  • didihkan air
  • apabila air telah mendidih kukus beras pulut selama 30 minit
  • setelah 30 minit, pindah pulut ke dalam besen besar dan masukkan santan sedikit demi sedikit dan ratakan santan dan sebatikan dengan pulut
  • kukus semula selama 30 minit
  • tutup api
  • boleh dihidangkan panas-panas




Resepi kari ayam

bahan-bahan I :
1 ekor ayam
RM2 santan (2cawan)
2 bungkus serbuk kari daging/ayam
1 set herba 4 sekawan (lawang, cengkih, kayu manis, buah keras)
4 sudu besar minyak masak
1 biji tomato
1 cili merah
1 cili hijau 

bahan-bahan kisar :
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia

cara membuatnya :

tumiskan bahan kisar
masukkan herba 4 sekawan
masukkan serbuk kari
tunggu hingga pecah minyak
masukkan ayam hingga ayam kecut
masukkan santan
apabila didih masukkan tomato, cili merah dan hijau



puas hati dapat makan ketika berbuka puasa..alhamdulillah.....


bawak bekal untuk kawan-kawan di opis...







June 24, 2013

lagi lagi ke Pulau Mahsuri...

hoye hoye...
kami ke Langkawi lagi wiken bebaru ni....
omg...!

kami memilih untuk stay di motel yang kami penah duduk 2 tahun lepas...
saje suka ddk sini sbb mmg dekat dgn pekan kuah...
dh beli barang2 byk2..boleh hantar terus ke motel...then keluar lagi shopping...
kat mana lagi..?? D'lalang motel  lah... kol terus kak Nah utk reservation 019-4171120...atau visit website dorang...
lagipon owner nya baik...senang dibawak bebincang..
bilik dan tandas pon bersih dan kemas. ada wifi somemore u olsss....!
parking pon tak risau...dorang jugak ada viva yang still baru untuk disewa...

we r in the ferry !

he is so happy !

kalau ke pantai cenang...mesti makan mee udang Awi nih..sgt sedap. 

lokasi dorang ni opposite dengan Cenang Mall

sangat tenang....

cantiknya pemandangan subhanallah
kali ni kiteorg pegi mmg target nak shopping !

pegi 1 beg je


balik dah beranak-ranak pulak dia..!




pemanggang ajaib


pressure cooker ... senanglah nak masak sup tulang pasni... 

periuk kukus / steamer




siap kena tax lagi kali ni k !
a million thanks to my hubby sebab sudi melayan karenah isterimu ini yang macam-macam...! 
lebiu laling !

June 20, 2013

short trip ke Penang part 2

early in the morning.....
aku dah kejut en huby... sebab..
nak naik Bukit Bendera...!!
yuhuuuu dah berzaman rasanya tak sampai sini...

skrg pon train dah pakai elektrik....dah laju...dah besar kapasiti nya....

pintu masuk ke penang hill...tgh ada renovation..so agak kelam kabut 


kami dalam train..

suasana sangat menyegarkan...








teropong cantik...kaler striking sumenye



cafe baru yang cantik dan banyak gerai dan pilihan makanan

suasana dalam cafe






breakfast kami pada pagi tersebut

June 19, 2013

puding trifle


ni trifle versi aku yg agak malas...

bahan-bahan I :

kek span
buah kiwi
buah peach

bahan II kuah kastad :
(campur semua dan masak hingga likat berkilat)
tepung kastad
gula
susu cair
garam

cara membuatnya :

  • potong kek chiffon kepada 2 bahagian
  • then tuang kuah kastad hingga menutup kek
  • then hiaskan buah peach dan kiwi di bahgian atas....
  • masukkan dalam peti ais
  • hidang ketika sejuk


short trip ke Penang

trip ni dibuat 2 minggu lepas...
kami tak plan pon... biasalah we ollzz...

hari jumaat, lepas keja, huby sampai je kat rumah,
dia cakap jom Yang, kita gi penang malam ni.
i pon, buat2 tekezut..haaa??! yeke nih.
hehe best sebenonya... bcoz i luv penang, selain dari langkawi...

so tanpa berlengah...aku pon besiap2 beg sume,
kul 6 kami gerak dari tm..
so mlm tu kami bermalam di Balik Pulau rumah adik ipar...
lam kul 10 malam kami sampai di Penang...

sblm2 ni aku cuma dengar je pasal nasi kandaq beratoq..
so malam tu aku ajak huby pegi cari nasik kandaq tu guna google maps je.

kiranya kami sampai situ kul 10.30, elok2 jer lah sebab kedai tu buka jam 10malam.
tuu pon dah ramai tgh makan..dan tgh Q..



beratoq baq ang.....

nasi dorang ni memang sedap lah....kari memang kaw...!

dah settle makan malam tu..kami pon balik ke balik pulau......zzzzz....

the next morning...sambung in next entry !


click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014