November 23, 2015

resepi nasi arab mandy (segera)

dah lama rasanya teringin nak buat nasi arab yg segera tu.
last sunday terus je ajak hubby g kedai terus beli mende alah tu.
nasi arab ni tak banyak lauk. simple. tapi janji nasik kene terasa lah.






beras ni perlu direndam 20 minit atau lebih. baru dia cukup kembang

simple salad : tomato, timun, bawang besar, garam, lada hitam. 

utk dapatkan lebih uummph, letak bawang putih banyak2...



ayam baru keluar dari oven. yummmy....





resepi dapatkan di sini. 


November 05, 2015

assignment ke Sungai Petani

we stayed at Puteri Emerald Hotel for 3 days 2 night. 
room is ok, selesa, bersih, cuma karpet je lama sikit.
tandas ada hose, bersih. 
tv byk chanel. 
wifi laju. 
food sedap. 












sampai dah jam 10 malam so kami dah malas nk keluar cari makan... nasib lah hotel ni ada room service...
alhamdulillah.... makanan sedap pulak tu. berebut pulak aku dgn laki aku abiskan nasi bubur ni....  hehehe...

dah abes keja , aku ajak mr hubby ke Pantai Merdeka... lama tak jejak kaki ke sini. 

wohaaaa...! sampai je tgk kat atas kebanyakan meja ada ABC ni.... hehehe.... 


October 08, 2015

peknga pisang a.k.a lempeng pisang


pernah dengar perkataan "peknga" ??
haha.. itu lah bahasa utara..
kalau belah2 kl ni orang panggey lempeng..

kebetulan ada pisang masak kat rumah
instead of buat cekodok yg pakai byk minyak...
aku rs baik buat lempeng...
tak pakai minyak langsung, ok?

just campur tepung + pisang + secubit garam
no gula at all, sbb pisang tu sendiri dah manis ya amat.

campor kan semua.. then tempek atas non-stick pan.
balikkan. siap.

senang bebeno.

nk bg tambah umph, buat kuah sardin.
takde pon tak apa. sedap jugak kalau makan gitu je.

August 26, 2015

Resepi puding roti ( breadbutter pudding )




Bahan-bahan:
roti 
butter / planta
susu cair
kismis
gula
garam
esen vanilla

Cara menyediakannya :

Bahan A
-sapukan butter pada roti dan susun roti ke dalam pemanggang ajaib.
-taburkan kismis
-tuangkan 1 cawan susu cair
-biarkan selama 5 minit

Bahan B
- campurkan susu cair + gula + garam + esen vanilla. sebatikan semuanya. 

tuangkan bahan B ke dalam Bahan A. 
bakarkan 15 minit. 
pusingkan sebelah lagi. 
tambah lagi 15 minit. 
siap !!

August 14, 2015

work trip ke Kuching

selalunya outstaion kene sorang2 je.. takpon paling ramai berdua.
tapi last month alhamdulillah dapat pegi ramai2. 



3 jejaka itu adalah jiran setaman merangkap kawan sepejabat. kami breakfast di marry brown sebelum berlepas

tunggu lagi....

tunggu lagi...

alhamdulillah cuaca sangat cantik pada hari tersebut


cantik sangat pulau apa tak tau... subhanallah

dah sampai.. hotel grand margherita Kuching

tgh cek in

recommended hotel.

wahhhh.. best sgt... selesa. bantal best. selimut best. tilam pon best !

view pon best !





1st time rasa mee kolok . ok la

mee kolok goreng special

shopping time !



nite view form my room

menu breakfast yg sgt variety. cereal siap bagi walnut. yummy... 

ini je yang mampu di kaut. 


dinner seafood di topspot - Kuching.


mmg puas hati. masakan sedap. semuanya ada rasa. harga pon berbaloi.
1 ekor ketam masak telur masin + 1 ekor udang galah masak butter + 1 ekor ikan kerapu masak 3 rasa + 1 mangkuk tomyam campur + 1 piring midin sambal belacan + 1 piring sotong celup tepong + 2 pinggan nasi putih = RM101 (2 orang makan) 

senyum riang dapat makan sedap

telur dadar oyster

working time

spot wajib lah kan jika datang kuching 

tugu kuching ni just opposite to my hotel



eh jumpa pulak dengan team JDT


a cup of coffee untuk driver 

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014