March 04, 2011

Sabah trip : day 4

abang...abang...bangun...dah pukul 5.30 niii....
subuh kat sini awal.....
adoiyaiii malas nya nak bangun...
sejuk ni xyah cakapla...
nasib bawak stokin...kalau tak pakai stokin agaknya xdapat tido ler semalam...

sambil besiap2 tu..sambil selak curtain...
excited ni nak tgk puncak gunung kinabalu...
sian hubby..dah la demam dari semalam...
gagahkan diri jugaklah bangun, mandi pagi-pagi buta...
hikhik...sebab si bini nak tgk puncak gunung punya pasal...

dah settle semua...
kami pon pegi ke pelantar yang disediakan oleh pihak resort ...
jam 6.30 time tu....wahhh gigih beno...
kalu kat semenanjung..silap2 time tu bebungkus lagi..kuikui..
dah terang benderang pon time tu kat kundasang...

kabus masih tebal menyelaputi puncak....
kami sabar menanti...

sampailah tepat kul 7.00 pagi...
barulah puncak gunung dapat dilihat dengan jelas sejelasnya...
tiada sebarang kabus menyelimuti puncak tersebut...
indahnya ciptaan tuhan...
subhanallah....
terasa dekat sgt dengan gunung pada masa tu....
cuma salji je tak nampak..
syukur lah rezeki kami...kalau hujan ke hape memang xnampak lah..

kami pon cepat2 kol dikwa&huby suruh deme keluar tgk puncak yang jelas tu...!
jam 7.30 kami bfast...
then jam 8.00 check out dan menuju ke KK sbb jam 10.00 dah nak kene antar kereta pada owner..

sesampai di kk kami terus ke airport, web check in, then simpan luggage dgn byrn rm8 utk 1 beg. filte kami kul 6.30 ptg... so sempat lagi lah jalan2 kat bandar kk...

selesai pulangkan kereta pada owner, kami terus ke pasar filipina buat kali terakhir. dah siap shopping...adik2 ajak g pusing2 shopping kompleks yang terdekat...kami masuk Warisan Square, Center Point dan Warisan Plaza... yang best skali bagi aku Center Point lah. macam one stop center. semua ada kat situ. complete. tp yg paling best bagi aku adalah "Kaison". wahhh...mcm SSF... tapi harga? much much cheaper.... nnt bulan 4 akan dibuka di Setapak, KL. rambang betul aku tengok bunga2 kat situ...cantik2... dan best skali murah...

jam 4.30.. kami amik cab ke airport dgn tambang rm30 satu teksi... lepak2...solat... then borak2 sampai lah kul 5.30 kami check in...

so...bagi aku n huby ini adalah percutian yang sgt best bagi kami...walaupon sekejap...mmg xcukup kalau 4h3m...ada yang bertanya tentang kos... bagi aku n huby..kami spend about less than RM2000 utk tiket flite, hotel di KK dan Kundasang, makans, shoppings, sewa kereta, minyak, byrn2 tambang, dll. insyaAllah..jika ada rezeki pasti kami akan ke sana lagi.. :-)

6.42 pagi ...






7.10 pagi...


8.36 pagi...

tergoda dgn catalog air asia ~ cute fridge magnet airport set

antara souvenir yang dibeli...

March 02, 2011

Sabah trip : day 3

alamak...
hujan la pulak pagi ni...
camana nk g sunday market nih...
sunday market tu kat gaya street. 15 minit bejalan kaki dari hotel.
jam 7 pagi kami turun cari bekfast...
mmg xkena selera lah...
igt nk g sunday market...tp hujan.

hari ni kami nk g ke kundasang.
nk tgk gunung kinabalu live ok..!
slps merisik2...kami decide utk sewa kereta instead of sewa teksi.
sebab : kalau sewa teksi, kos rm350-400 utk satu hala sahaja. kami nk bermalam di sana, takkan nak bayar smp rm350-400 lg kot utk teksi tu g jemput kami dari hotel ke kk pulak. kami sewa kereta, waja rm130 shj utk 24 jam. minyak pulak rm50 shaja utk 24 jam tuh. best kan?bleh kol en. zaidi 013-8723124.. baik orgnye. senang kira.

sblm ke kundsang, lps dpt kereta sewa, kami ke sunday market dulu. alhamdulillah, skjp je hujan turun.. bestnya ke sunday market nih. rugi kalu dtg kk tp xdtg sunday market. mcm pasar budaya..semua ada dijual... dari pet, makanan, pakaian, souvenir, barang antik, aksesori etnik, mcm2 lah.. u name it. pasar ni buka smp kul 12 tghari je..selepas dah puas jalan2 sini...kami bertolak ke kundasang...

huby dikwa , hazroll yang drive. dia cekap jalan2 kat sabah. so mudah lah perjalanan kami. dia cekap sebab gps beliau brand "Gambit" yang byk tolong. hikhikhik..apa yg boleh disimpulkan... keadaan jalan raya kat sana ok... lebih kurang je dgn jalan raya kita kat sini... sepanjang perjalanan ada banyak rumah....bangunan... xla mcm yg aku imagine, hutan belantara je sepanjang jalan... sabah pon dah banyak maju aku tgk...cuma org2 di sini je yang pada aku sangat tidak friendly...cantik tapi sombong. aku x cakap semua, tp most of them yg aku jumpa dan bercakap sepanjang 4h 3m ini. seolah2 mereka tidak suka pada org semenanjung. napa ya??

perjalanan lancar... selepas satu jam perjalanan, kita akan menaiki bukit seperti ke cameron highland...struktur jalan elok.. cuma banyak lori...sebelum smp ke kundasang, kami berhenti di pekan nabalu, tak banyak gerai yang dibuka, maybe sbb bukan peak season...tp not bad, harga murah2 juga disini...sepanjang perjalanan...akan kelihatan gunung kinabalu yang dilitupi kabus...kena tunggu esok pagi jika ada rezeki...ia akan menampakkan dirinya...so tunggu...!

melalui pekan nabalu sebelum sampai ke resort

Puncak gunung yang masih malu menampilkan diri...
2 jam kemudian kami smp di kundasang, kami terus menuju ke Kundasang war memorial..xde ape pon.. ada kubur je...rm2/pax nak masuk situ...kami meneruskan perjalanan ke hotel...20 minit kemudian kami smp ke pines resort hotel...wahhh canteknya resort nih... rs klasikk sgt...
english mode giteww.......lepas check in dgn dikwa, aku settlekan jugak pasal kek yang aku tempah utk surprisekan hubby mlm nanti....nasiblah ada hazroll, boleh lah dia cantrol hubby aku dari join sama2 check in kat kaunter. tq bro-in-law!

dah jam 4.++ ..lps hantar beg ke dlm bilik, kami menuju ke destinasi seterusnya, poring hot spring..tp sebelum sampai tu, kami singgah ke Ranau. bila sebut ranau, teringat pulak si linda af tu. buat apa la dia skrg kan. hihi.. ranau ni majulah jugak..ada pekan, ada stesen minyak,ada the store, ada sebuah sebuah restoran melayu di sini, "anjung selera" yang dibuka 24 jam. ramai org amik sup..agaknya itu special menu kat sini. even kita amik nasik campur pn akan diserve dgn sup kosong..harga pon murah..

kami meneruskan perjalanan ke hot spring. mak aiii jauhnya... jam dah dekat 5.30ptg.. bimbang pulak kalau xsempat sampai ke sana....rsnya 45 minit perjalanan ke poring tu..pada yang akan ke sana nnt..baik mulakan perjalanan anda awal.....smpai di sini kolam air panas dibina secara berkelompok....dalam satu kolam tu boleh 4 orang berendam secara individu...so bagus jugak idea ni...sape2 yang terbuang ape2 ke semasa berendam...xdelah masuk lam kolam org lain punya...kami di situ selama 20 minit...baru pukul 6++..tp dan macam 7++ kita kat sini...kami terus bergerak balik....dalam hati kecewa lah jugak..sebab xsempat pegi ke Canopy Walk, Rafflesia Reservation Centre dan Dairy Farm yg mcm new zealand tu...huhu....sebab dah nak malam....
@ Poring Hot Spring

kami patah balik menuju ke hotel...bersiap2...aku dah janji dgn crew kul 7.30 kami akan smp ke cafe...malam ni akan diserve chinese food...xkena selera lah...tp itu ja yang ada..bedal je lah...so dah berpakat2 dgn adik2ku...nnt "kita tgh makan..crew akan bawakkan kek..so kita nyanyi ramai2.." kami makan wat xtau je...tiba2 kek pon datang...kami nyanyi ramai2...huhuhu...sebak pulak aku rasa...huby aku pon speechless....dia hepi sgt katanya. terharu...rupanya ada guest sebelah table kami pon kongsi tarikh lahir yang sama dgn huby aku...mesti dia pon surprise kan...lps potong kek tu..kami pon kongsi sikit dgn table sebelah....then yang lebih lagi kami bg pada crew cafe tu...1kg kek.. mana nak abis 4 org makan... so aku harap ini akan menjadi antara koleksi kenangan terindah hubby ku...

hubby's birthday surprise cake







lepas makan2..kami jalan2 je di sekitar kawasan resort...suasana sgt sejukkk.....cakap pon asap keluar dari mulut...xde aktiviti dpt dibuat mlm2 mcm ni...nasibla adik2 dtg sekali...xlah bosan sgt...so kami decide utk masuk tido awal je...maklumla...menantikan puncak gunung pagi esok....!!



@ Kinabalu Park- tempat pendaki berkumpul sebelum mendaki gunung Kinabalu


Kinabalu Pines Resort, Blok L

interior bilik yang kemas, bersih & selesa








menu yang dihidangkan pada malam tersebut; chinese food


~aktiviti malam~

Sabah trip : day 2

owhhh..... Subuh kat kk jam 5.15 ok...
aduii..ngantuknya....dengan sejuk...
kul 6 tu dah terang mcm kul 7 kat sini...

so hari ni kami akan berisland hopping...
lepas solat, mandi sume...
kami besiap2... janji ngan dikwa & hazroll jam 9 kat jeti...
b4 that.. kami mencari2 kedai utk breakfast..
bagi aku agak susah nak mencari kedai makan di KK ni..
dah jumpa.. menu tu tak bape sedap mcm kat semenanjung...
last2 kami singgah kedai mamak. makan roti canai je lah.
susah lah nak cari kedai makan....

dengan berbekalkan map yg kami bli kat mph berharga rm6.90,
kami meneruskan perjalanan dgn berjalan kaki ke Jesselton Point utk ke pulau2...
utk ke Jeti.. kami melalui Waterfront, pasar besar KK, hotel Hyatt dan juga shopping complex Suria Sabah..etc.
dari hotel ke jeti jarak perjalanan dlm 15-20 minit ... disebabkan kami jalan santai sahaja, dan berhenti2 utk bergambar, jadi ianya memakan masa sedikit...

sesampainya di jeti...belom ramai lagi manusia ...
suasana seperti di jeti langkawi...byk agensi2 menawarkan pakej utk ke pulau2...
kami memilih utk mgunakan khidmat BEACH BUM utk ke 2 pulau sahaja, iaitu pulau sapi dan pulau manukan.. harga dikenakan rm27 + RM20 utk life jacket&set snorkel + RM3 utk tax masuk ke 2 pulau tu...
sebelum bertolak make sure beli roti utk makanan ikan aktiviti snorkeling nnt.

bila semua dah ready, kami pon bertolak lah ke pulau sapi terlebih dahulu...
cuaca sgt elok hari tersebut...cantik sgt view...
perjalanan cuma mengambil masa dlm 15 minit utk ke pulau sapi...
sampai je jeti...subhanallah... cantiknya pulau....air tu hijau...bersih je...
plak tu ikan ada berjenis2...cantik sgt...
nampak jelas....air jernih.......ikan comel2....
kami dah xsabar nak snorkeling ni....

kami cari port baik....letak barang2...
then temankan dikwa g tukar baju utk xtvt snorkeling...
dinasihatkan....tips: sape2 yg nak g tu..xyah pakai lawa2...
nnt kena salin pulak..leceh...
pakai je terus baju utk mandi/snorkel dari hotel...
mcm aku buat...so aku dah xyah nk tukar2 baju...terus selam je lam air..
naik tu kering sendiri....pegi next pulau pon sama gak...selam je terus...
pastu balik hotel terus....

ikan2 kat situ sgt jinak...
besar2 pulak tu...
huby kerjanya bagi ikan makan...
aku dgn dikwa syokje snorkel sambil tgk ikan2 tu dtg dekat dgn badan...
cantik sgt....subhanallah...
tp pengalaman aku snorkel kat pulau kapas pon best jugak...
snorkel kat p.kapas ada coral... takut sikit sbb ada durian laut...
dekat pulau sapi pon ada, tapi kena pegi jauh ke tengah sikit baru leh tgk coral....
kalau main kat tepi2... leh tgk ikan je...

dah penat snorkel...kami duduk lepak ...
jalan2 sekitar pantai...
masa diperuntukkan utk setiap pulau adalah minimum 2 jam...
so agak lama...
di pulau sapi ada biawak komodo besar..
dah jadi mcm pet org2 kat situ...
geli nengoknye. merayap-rayap cari makanan...
owh lupa pulak nk snap gambar biawak tu.

dah settle kat pulau sapi...
kami bergerak pulak ke pulau manukan..
pulau manukan ni persisiran pantai nya panjang..
cantik jugak pantainya...
air jernih..biru...bersih...
kat sini xde mat saleh bejemur... yg herannya sini org melayu je ramai.
agaknya sbb tu xde mat saleh bejemur.
kat pulau sapi byk betul mat saleh...
kami dah xmandi/snorkel kat sini..sbb dah kesejukan...
cuma jalan2... makan...
makanan agak mahal di sini...
yelah...kedai makan sebuah je.. mesti lah dia caj kaw2..

menjelang pukul 3.30 ptg kami pon bertolak balik ke jeti kk...
cuaca agak berangin ptg tu...
abg yg bawak bot tu pulak bawak drift...
adoyaiii mmg kecut perut kami dibuatnya...
tp bila dah sampai ke jeti, hilang semua rs kecut perut td..
dah nmpk katil je time nih..
lotih....!!
nasib baik ada kawan hazroll, hairi tumpangkan kami balik ke hotel..
lps mandi solat sume kami terus zzzzzzz smp pukul 6 ptg...
bila bgn tido mesti lah lapar...kami pegi lagi ke pasar malam lg utk menikmati
seafood kali kedua...tp kali ni beserta chicken wing yg dibakar..!! slurppp mmg sedap..mantap.

lps makan, kami menghabiskan masa ke pasar filipina sbb on 1st day xsempat nk pegi...
lps tu g psr mlm lagi...kali ni shopping lah sbb esok pg dah nak ke kundasang...

sesapa yg ke kk jgn lepaskan peluang utk massage di spa... sgt murah pakej2 kat sini...
so kami pon mengambil peluang mengurut tp kaki sajalah. sbb staf semua fully booked...
kami buat foot massage 1 jam dgn harga rm35... nikmatnya.....setelah berjalan seharian...penat snorkeling sume...mmg nikmat lah bila ada yang mengurut kaki yg sememangnya letih...

spa tersebut berada di bangunan yg sama dgn hotel kami...so tido dengan nikmatnya...zzzzzzz.......


pasar besar kk

waterfront kk





jeti jesselton point





kaunter tiket di jeti



pulau sapi































yezzzzaaa... we had so much fun time....!!







click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014