March 01, 2011

Sabah trip : day 1

Pejam celik, pejam celik dah pon 25hb..! hoyey...it’s time for sabah bahhhh....!
Ekceli aku ngan hubby dah lama berangan2 nak ke sabah/Sarawak..
Tp menimbang2 nk pegi yang mana satu dulu...
Mungkin rezeki memihak pada sabah bila suatu hari jumaat bulan lepas,
main klik2... dapat tiket ke sabah rm200 utk 2 orang pegi dan balik...
Tp ke Sarawak rm300++ utk 2 org pegi dan balik...
So kami decide utk ke sabah...
27 Feb adalah besday hubby..
So aku merancang sst yg special utk beliau kenang...
So, aku pon merancang tentatif 4hari 3 malam,
Dengan memastikan 27hb tu kami berada di kaki gunung kinabalu...!!
Wahhh....
25/2/2011 - day 1
Kami sampai di lcct jam 2.00 petang..member hubby Ikhwan yg hantarkan..
Thanks Ikhwan..
Web check in kat kiosk...
Lepak2... pekena eskrem mcD dulu..
Then solat jamak siap2 kat airport...Surau kat lcct besar, tp aircond xsejuk...
Flite jam 6.25, jam 6.00 baru kami nk drop luggage...
Sape nak bagi beb???!
“maaf puan, gate dah nak close, dah nak fly ni.beg mmg dah xboleh masuk”
Alamak, mcm mana ni, beg dah la lebih dari 7 kilo!
Nasib baik lah staf airasia leh kawtim.
Dah macam amazing race kami berdua, dengan beg besar, berlari-lari kami ke departure hall...
Pintu dah tutup..! cmn ni...! “pls..pls... kami telambat...”
“ok, ok puan boleh masuk” fuhhhh!! Selamat.. kami bedua org last yg naik flite..
Nasiblah seat blakang skali... 31 D/E.. ada pulak seat kosong sebelah kami...legaa......
Kat dalam flite...bestnya ddk tepi tingkap...jauh dari sayap...view cantik...nasib xddk kat sayap. Kalau x apa pon xnmpk..
3 org pramugara, 1 pramugari yang incaj... hensem... hehe...
Yezzaaa...makan time...since kami xbuat pre order, so kami beli jelah atas flite...
Makan nasik lemak... sedap lah jugak...walaupon rm10 satu bekas...perghh..
Bukan lapar sgt, tp saja boring sbb xde aktiviti nk buat kat atas tu..
Air mineral yg 300ml tu pon rm3 sebotol...haiyo...manyak kaya lah ...
Sembang2...main gelak2...telelap sekejap...
Finally after 2 1/2 jam perjalanan...kami pon sampai ke Bandar KK....
Plan pada awalnya kami nak save serba serbi..
Nak duduk pon hotel backpackers je (kunun..!!)..
So, aku mmg dah book hotel backpackers rm65 je semalam..
Hubby mmg xde mslh..sbb dia mmg dah biasa...
So kami amik teksi, mintak hantar ke hotel City Park Inn..
Sampai je hotel...ishhh...nape kecik beno hotel nih.berkata2 aku di dlm hati.
Tingkat atas plak tu. Mcm zaman p ramlee ja.
Xpe. Since dah book, kami pon naik lah...
Ckp kat huby, nape mcm buruk je hotel ni...
Dikwa dah smpai pg td...so dia dah tlg bayarkan rm65...
nak x nak kenalah duduk.
Mmg dia ckp hotel ni buruk.tp aku ni dgn positifnya ckp “xpe...ok kot..”
Smp je lam bilik....aiyo..!
Naik je katil aku dah xboleh pijak lantai...sebab geli...
Masuk je bilik air, belumut la pulak...eeeeeeeee...
Aku terus amik map, tgk list hotel lain, kol punya kol, hotel semua penuh..yg kosong LeMeridein, Hyatt, semua 5 star...
huby xkesah pon, dia kata hotel backpackers mmglah gini...
Xpelah huby ckp, kita gamble je.
Check out hotel tu..kami jalan2 sekitar then masuk every hotel tny...
Kami bejalan2 smp ke warisan square... nmpk sign board “Lehotel”.
Eh mcm cantik je hotel tu. Dekat shopping complex pulak tu.
Bila tny, satu bilik je free. Tu pon 2 katil super single.
Mintak tgk bilik dulu, wahhhh..terus jatuh cinta.
Interior cantik, bersih, wangi. Terus je book utk 2 mlm...
RM158 per nite, tp dpt gov servant pny price RM142++.
konon nak save...ppiiirahh.. hikhik...dah membazir rm65 utk hotel td...
Lepas je simpan beg sume, jam masa tu lam 8.30 mlm...
Lapar nya...keluar lah mencari2 makan, rupanya hotel tu dekat je dgn pasar malam, pasar Filipina, pasar ikan masin, Shopping complex Centre Point, Warisan Square, KK Plaza..
Selain dari Lehotel, ada lagi hotel dekat2 situ... LeMeridien Hotel, Myne Hotel, Imperial Boutec Hotel...
Sampai je pasar malam... mak aiii..byknya seafood bakar..ikan, sotong, udang...fuhhh....
Kami pon apa lagi...terus order ikan besar tu rm17 sekor + sotong rm10 utk 10 ekor...
Sambal nya kita kena mix sendiri.. ikut selera masing2...
dah siap makan, alamakkkk baru nampak chicken wing bakar......
aduii..malam esok kena makan nih...
lapar sgt td..dah xpandang sekeliling betul2..
Lepas makan...sempat jalan sekejap je kat pasar Filipina sbb kul 8.00mlm dorg dah tutup..
So kami sambung jln2 kat pasar malam yg mmg tiap2 malam dorg buka...
rambang mata kat pasar malam nih... so spare lah duit banyak-banyak kalau dtg sini...
Arghhh penatnya...jam 10 malam kami balik ke hotel dan zzzzzz........






botol comel gini pon rm3 sebotol

nasi lemak ape tah rm10

huby tgh check in hotel..

bilik ni je yg available... blasah ja la


toilet bersih, selesa




ubi kayu..! aku igt getah sekerap..


pasar ikan masin

pasar ikan masin

suasana di pasar filipina

suasana di pasar malam

suasana di pasar malam












No comments:

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014