March 02, 2011

Sabah trip : day 2

owhhh..... Subuh kat kk jam 5.15 ok...
aduii..ngantuknya....dengan sejuk...
kul 6 tu dah terang mcm kul 7 kat sini...

so hari ni kami akan berisland hopping...
lepas solat, mandi sume...
kami besiap2... janji ngan dikwa & hazroll jam 9 kat jeti...
b4 that.. kami mencari2 kedai utk breakfast..
bagi aku agak susah nak mencari kedai makan di KK ni..
dah jumpa.. menu tu tak bape sedap mcm kat semenanjung...
last2 kami singgah kedai mamak. makan roti canai je lah.
susah lah nak cari kedai makan....

dengan berbekalkan map yg kami bli kat mph berharga rm6.90,
kami meneruskan perjalanan dgn berjalan kaki ke Jesselton Point utk ke pulau2...
utk ke Jeti.. kami melalui Waterfront, pasar besar KK, hotel Hyatt dan juga shopping complex Suria Sabah..etc.
dari hotel ke jeti jarak perjalanan dlm 15-20 minit ... disebabkan kami jalan santai sahaja, dan berhenti2 utk bergambar, jadi ianya memakan masa sedikit...

sesampainya di jeti...belom ramai lagi manusia ...
suasana seperti di jeti langkawi...byk agensi2 menawarkan pakej utk ke pulau2...
kami memilih utk mgunakan khidmat BEACH BUM utk ke 2 pulau sahaja, iaitu pulau sapi dan pulau manukan.. harga dikenakan rm27 + RM20 utk life jacket&set snorkel + RM3 utk tax masuk ke 2 pulau tu...
sebelum bertolak make sure beli roti utk makanan ikan aktiviti snorkeling nnt.

bila semua dah ready, kami pon bertolak lah ke pulau sapi terlebih dahulu...
cuaca sgt elok hari tersebut...cantik sgt view...
perjalanan cuma mengambil masa dlm 15 minit utk ke pulau sapi...
sampai je jeti...subhanallah... cantiknya pulau....air tu hijau...bersih je...
plak tu ikan ada berjenis2...cantik sgt...
nampak jelas....air jernih.......ikan comel2....
kami dah xsabar nak snorkeling ni....

kami cari port baik....letak barang2...
then temankan dikwa g tukar baju utk xtvt snorkeling...
dinasihatkan....tips: sape2 yg nak g tu..xyah pakai lawa2...
nnt kena salin pulak..leceh...
pakai je terus baju utk mandi/snorkel dari hotel...
mcm aku buat...so aku dah xyah nk tukar2 baju...terus selam je lam air..
naik tu kering sendiri....pegi next pulau pon sama gak...selam je terus...
pastu balik hotel terus....

ikan2 kat situ sgt jinak...
besar2 pulak tu...
huby kerjanya bagi ikan makan...
aku dgn dikwa syokje snorkel sambil tgk ikan2 tu dtg dekat dgn badan...
cantik sgt....subhanallah...
tp pengalaman aku snorkel kat pulau kapas pon best jugak...
snorkel kat p.kapas ada coral... takut sikit sbb ada durian laut...
dekat pulau sapi pon ada, tapi kena pegi jauh ke tengah sikit baru leh tgk coral....
kalau main kat tepi2... leh tgk ikan je...

dah penat snorkel...kami duduk lepak ...
jalan2 sekitar pantai...
masa diperuntukkan utk setiap pulau adalah minimum 2 jam...
so agak lama...
di pulau sapi ada biawak komodo besar..
dah jadi mcm pet org2 kat situ...
geli nengoknye. merayap-rayap cari makanan...
owh lupa pulak nk snap gambar biawak tu.

dah settle kat pulau sapi...
kami bergerak pulak ke pulau manukan..
pulau manukan ni persisiran pantai nya panjang..
cantik jugak pantainya...
air jernih..biru...bersih...
kat sini xde mat saleh bejemur... yg herannya sini org melayu je ramai.
agaknya sbb tu xde mat saleh bejemur.
kat pulau sapi byk betul mat saleh...
kami dah xmandi/snorkel kat sini..sbb dah kesejukan...
cuma jalan2... makan...
makanan agak mahal di sini...
yelah...kedai makan sebuah je.. mesti lah dia caj kaw2..

menjelang pukul 3.30 ptg kami pon bertolak balik ke jeti kk...
cuaca agak berangin ptg tu...
abg yg bawak bot tu pulak bawak drift...
adoyaiii mmg kecut perut kami dibuatnya...
tp bila dah sampai ke jeti, hilang semua rs kecut perut td..
dah nmpk katil je time nih..
lotih....!!
nasib baik ada kawan hazroll, hairi tumpangkan kami balik ke hotel..
lps mandi solat sume kami terus zzzzzzz smp pukul 6 ptg...
bila bgn tido mesti lah lapar...kami pegi lagi ke pasar malam lg utk menikmati
seafood kali kedua...tp kali ni beserta chicken wing yg dibakar..!! slurppp mmg sedap..mantap.

lps makan, kami menghabiskan masa ke pasar filipina sbb on 1st day xsempat nk pegi...
lps tu g psr mlm lagi...kali ni shopping lah sbb esok pg dah nak ke kundasang...

sesapa yg ke kk jgn lepaskan peluang utk massage di spa... sgt murah pakej2 kat sini...
so kami pon mengambil peluang mengurut tp kaki sajalah. sbb staf semua fully booked...
kami buat foot massage 1 jam dgn harga rm35... nikmatnya.....setelah berjalan seharian...penat snorkeling sume...mmg nikmat lah bila ada yang mengurut kaki yg sememangnya letih...

spa tersebut berada di bangunan yg sama dgn hotel kami...so tido dengan nikmatnya...zzzzzzz.......


pasar besar kk

waterfront kk





jeti jesselton point





kaunter tiket di jeti



pulau sapi































yezzzzaaa... we had so much fun time....!!







2 comments:

noornazuha said...

canteknyeee laut dia..mcm dalam iklan apa ntah yg abg dia gi belayar tuh.....x penah g sabah lagi woo..hehehe

Cnidaria said...

a ah zuha... mmg cantik sungguh..
kalau belom pegi...
cepat2 la booking tiket..
tak rugi pegi sabah.
best!!

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014