June 23, 2015

makaroni goreng



dua hari sebelum masuknya ramadhan mr.hubby request utk buat makan-makan sikit utk staf di opis.
so aku decide utk buat makaroni goreng jer...
simple dan mudah.,

kalau nak resepi, check it out :

Bahan-bahan : 

sebungkus makaroni - aku guna tube san remo 500g
sekeping daging kisar - 200g, aku guna brand ramly
bawang putih 3 ulas
2 s/b sos cili
2 s/b sos tomato
2 s/b kicap masin
2 s/b kicap manis
2 s/b cili kisar - resepi cili kisar
5 batang sosej
3 sudu besar mix vege

minyak 2 s/b


cara merebus makaroni :
panaskan air dalam rice cooker
masukkan 1 s/k herba parsley , garam, minyak
apabila air mendidih, masukkan semua makaroni ke dalam air
masak selama 20 minit @ hingga lembut
angkat, lalukan bawah air, dan tos


cara menyediakan makaroni goreng :
tumis bawang hingga garing
masukkan daging masak sehingga daging benar2 masak
masukkan sosej
masukkan cili kisar
apabila cili sudah masak, masukkan semua sos dan kicap
tuangkan makaroni dan mix vege
gaul semua hingga sebati
siap !


June 22, 2015

tempahan puding triffle


aku mmg suka buat dessert.
tapi jgn suruh aku buat kek atau biskut. mmg tak akan pernah menjadi.
xtau kat mana silap. walau aku suka buat dessert tapi tak penah la lagi aku amik tempahan. pulaknya dalam kuantiti yg agak banyak. apa salahnya aku cuba. kalau tak cuba akau tak tau aku mampu ke tidak utk buat. 

tempahan ni dibuat oleh opismate aku Pn. Hakimah utk birthday celebration anak kembar 3 beliau yg comelsss. beliau order 40 pax. aku cuba sehabis baik. 



1st layer - kek 

2nd layer - kuah kastad 

3rd layer - taburan mix fruit 


3rd layer - taburan mix fruit dan agar-agar jelly 

saiz besar rm10

saiz kecil rm3.50

alhamdulillah nasib muat peti ais aku !



June 18, 2015

makaroni karbonara (penne carbonara)



bahan - bahan :

2 tin sos prego carbonara
sekeping daging kisar (Ramly)
sebungkus makaroni 500g ( saya guna penne)
5 batang sosej
1/2 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa

**herba (optional):-
1 sk lada hitam
1 sk lada putih
1 sk lada oregano
1 sk lada italian herbs
1 sk lada rosemary

Cara memasak :

1) tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu
2) masukkan daging kisar serta herba **, masak daging agak lama 
utk pastikan daging benar-benar masak dan menyerap herba
3) masukkan sosej
4) masukkan makaroni yang telah direbus dan ditos terlebih dahulu
5) tuang sos karbonara
6) gaul semua sehingga sebati
siap !









click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014