July 24, 2012

resepi megi goreng mamak


bagi aku apa yang lainnya masakan mamak adalah kewujudan CUCUR nya... kalau tadak cucur, sama je la dgn menu goreng yang lain...kalau aku yg order, sure aku akan mintak .."cucur lebey aaaa !"   (sambil kepala kasi teleng sikit).. ammak!


bahan-bahan (2 orang makan):

2 s/b minyak masak
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 s/b cili kisar
3-4 s/b kicap manis
3-4 s/b kicap masin
2 biji telur
segenggam taugeh
1/2 batang carrot
kubis
segenggam isi ayam
2 bungkus megi
1 cawan air

cucur
1) 3 sudu besar tepung gandum
2) 1 s/k kunyit
3) secubit garam
4) 1 cawan air

cara menyediakannya :

    cucur:
1) sediakan bancuhan tepung dan goreng seperti menyediakan cucur bilis atau sebagainya
2) apabila sudah siap, potong menjadi bahagian-bahagian kecil agar mudah dikunyah

     mee:
1) tumis bawang putih dan besar hingga garing
2) masukkan cili kisar goreng sehingga cili masak
3) masukkan kicap masin, kicap manis dan secawan air
4) masukkan isi ayam dan tunggu hingga isi ayam masak
5) masukkan telur, carrot dan kubis
6) masukkan megi apabila sudah lembut masukkan taugeh dan cucur yg telah di potong tadi
7) gaul kesemuanya jika perlu tambahkan gula dan garam secukup rasa

siap !









No comments:

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014