March 22, 2010

Hutan Lipur Lata Bayu



Baling...?? kat mana tu........?


itulah antara dialog yang selalu aku dengar 10 tahun lalu......
whenever aku bgtau yg aku ni asal dari Baling...mula lah ada yang buat tercengang-cengang tak tau..di mana itu Baling...
tp itu dulu........sekarang alhamdulillah... Baling sudah dikenali ramai.....
but for those yang tak tau / tak pernah dengar let me tell u serba sedikit yer....

" Baling adalah sebuah pekan kecil / daerah di negeri Kedah di utara Semenanjung Malaysia..terbahagi kepada 11 mukim iaitu Mukim Tawar, Mukim Pulai , Mukim Kupang, Mukim Teloi Kanan, Mukim Bongor dan Mukim Siong. Baling terkenal dengan air terjunnya, seperti Lata Bayu, Lata Katak, Lata Iboi, Lata Mengkuang, Lata Bukit Hijau dan banyak lagi ..., serta buah-buahan tempatannya, seperti durian,langsat dan dokong. Selain itu, baling juga terkenal dengan perkampungan asli yang terletak di Mukim Siong, dimana terletaknya kolam air panas yang dipanggil Kolam Air Panas Legong.

Nama Baling dipercayai berasal dari peristiwa seperti yang tercatat dalam Hikayat Raja Bersiong. Ada berbagai cerita tentang kemunculan nama Baling, termasuk yang dikaitkan dengan Raja Bersiong, raja ke-4 daripada keturunan Merong Maha Wangsa.

untuk cerita lebih lanjut....sila rujuk

  • http://www.kujie2.com/artikel/sejarah-baling.html
  • http://kupang.pid.net.my/section.cfm?id=22
  • http://memori-kedah.net/page_pengenalan.php?p=2&idstopic=17&idskandungan=57&id=324&mtopic=1
so untuk entry kali ni aku nak share serba sedikit mengenai salah satu tempat perkelahan yg femes kat Baling nih....fuh..musim-musim panas.....berendam air sejuk...nikmat nya.....

Enjoy the pics yea! (click on pic for a larger view)

yessss.......dah sampai..........!

pelampung di jual pintu masuk

kemudahan yang disediakan










ketua kumpulan memberi taklimat..hahahha...

makan time..!!







dah nak balik...

bye bye


Jika berkunjung ke Baling jangan lepaskan peluang ke sini yer..!!

6 comments:

cik puteri said...

awatla yang berbaju merah tu aksi2 n ntah apa2 la...malu cheq!!

arif said...

lupa dah nk tulih pa...hahaha~

Bally Da Shoe said...

sblum ni li g xde la infrastruktur yg lawa2 mcm ni....huhu da maju~

Cnidaria said...

baju merah: haippp minum duduk next time!

adik: ketua kumpulan nih pelupa ka?

bally: dah maju skrg....kena p lagi la lepas ni... ;-)

hans said...

macam best jer tempat dia

Nurul Atiqah Mohamed Amiruddin said...

yeah..sy org baling:) time balik cuti serbu lata bayu..

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014