January 18, 2010

picnic at Sg. Bill

last Saturday, lps solat Subuh, igt nk tido balik...tp tiba2 rasa teringin pulak nk picnic. tp kat mana ye? setelah memikir2..teringat lah Sg. Bill seperti yg diwar2kan oleh saudara Mazidul Akmal Sidek. hemmm....ok jugak tu...lagipon aku & en huby xpenah lagi sampai sana.. so aku pon dengan excited bgtau kat en huby yg baru je sambung tido...and he said "yes". wah...aku pon apa lagi....terus masuk dapor...terus mula masak. nasib ikan kembong sume dah siap perap...tinggal nak bakar je...so cepat la preperation aku...dah tegedik2 rasanya nak mandi air terjun...lama sgt dah xmandi air terjun/ sungai mcm tu...

so, sambil2 bakar ikan tu, dapor satu lagi aku masak sup ayam....itupon awah2 nye sume aku dah siap prepare smlm...senang bila jadi plan tekejut2 mcm ni just campak masuk periuk je...kebetulan pulak on friday tu g pasar, ade beli daun pisang...so boleh la bungkus nasik dgn daun pisang...!! wawawa....mmg aku jenis suka spare daun pisang ke daun kunyit ke kat umah, untung2 nak wat bakar ikan/ayam senang..traditional...bila sebut pasal daun pisang..teringat time study dulu, bila nak balik shah alam...suruh mama g amik daun pisang umah tokwan, wat bungkus nasik....pastu bila lapar , buka makan dalam bas...!! bayangkan lah lam air-cond, cmn bau ? perghhh....mau teringin...mesti org lain cepat2 je suruh driver benti..sbb xtahan bau...lapar seyy........!

after 1 hour, aku pon siap2 food then bawak baju, towel aku ngan en huby kami pon bertolak.....tercapai lah hajat aku nk mandi sungai sambil berpicnic ...so utk sesiapa yg berhajat ke sana aku ade snap a few pic. hopefully leh jadi panduan....klik on image for a larger view..

1) lepas exit tol Tg. Malim, terus je...b4 traffic light, belok kiri,(turun bawah)
terus je sampai simpang 4 seperti di atas.
2) traffic light simpang 4 tu, amik kanan (follow sign board Kg. Slim),
terus je....anda akan melalui kawasan seperti gambar dia atas.3) follow sign board "Kg. Slim"4) terus sehingga sign board menunjukkan "Kg. Slim" belok kanan.5) u'll reach here after 10km
dah sampai..!!
tempat masak ada disediakan
rasanya ini tandas atau bilik persalinan,
unfortunately ianya tidak diselenggara dengan baik.
nak masuk pon takut
meja kerusi juga ada namun keadaan sekitar sangat kotor.
please somebody do something..
sayangilah khazanah alam kita
wakaf
dewan orang ramai juga tidak diselenggara . sayang.
aku rasa pada tahun 2004 dahulu keadaan di sini pasti
berada di tahap maksimum...
maklumlah menteri nak datang....
tp sekarang?
mujurlah air bersih...jernih dan segar..
homestay milik famili Mazidul Akmal Sidek
simple but healthy :-)

so, enjoy...!

2 comments:

MPitri said...

sg.bill. bukan bill clinton yer.
tempat yang menarik dan sesuai untuk bawa keluarga bersantai di hujung minggu. air yang jernih dan sejuk.tempat nak berkelah pun ok...datang lah cuba rasai sendiri keindahan kejadian tuhan .

Cnidaria said...

wah bahasa. maafla. syg mmg xpandai karang ayat....huhu..

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014