July 08, 2009

dah settle

teringat zaman skolah ...


Alhamdulillah....sume kursus-kursus wajib universiti aku dah attend...so selesai lah sudah kursus BTN yang aku risaukan selama ni.....actually...BTN is a good course...aku pon xpaham nape selama ni xde sape pon bagi feedback yang baik tentang kursus ni...tapi bila aku sendiri yang attend...alhamdulillah aku rs syukur..sbb aku dapat belajar semula tentang sejarah negara sendiri yang selama ini aku xpenah ambik peduli....yes...dulu masa skolah memamg ada belajar...tapi pada masa tu yang ada di fikiran hanyalah untuk exam semata2...dan tak ada "roh" ketika belajar subjek tersebut...malahan terasa satu beban pulak subjek sejarah tu...

Aku rasakan setiap orang perlu attend kursus BTN ni...ianya tak ada kena mengena nk mem B*kan @ mengPA*kan @ mengPK* kan sesiapa...seperti mana yang dimomok2kan sebelum aku rasakan sendiri wat is BTN all about. ianya menyedarkan diri kita siapa kita di Malaysia ni, apa peranan kita, apa hak kita , apa yang kita kena jaga , perjuangkan, setelah susah nya orang terdahulu memperjuangkan kemerdekaan untuk negara kita...dengan keadaan politik semasa yang kian tak menentu sekarang ini...peluang ke BTN seolah-olah memberi persepsi baru pada diriku terhadap politik tanah air...wahai kaum ku...marilah bersatu....ketepikan lah agenda politik masing2.....ketepikan soal kuasa untuk kesenangan diri sendiri...fikirkan nasib anak cucu kita pada masa akan datang..adakah akan senikmat sekarang?

3 comments:

ina said...

amboi.. kak murni.. comel bangat pakai baju sekolah.. kihkihkihkih..

Cahaya said...

alalallala... darjah berapa adik ni???:-)

aNiS tHe BumbleBee said...

bagus!patriotik!

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014