July 22, 2013

resepi ketupat sotong versi kelantan


petang semalam en huby tiba2 mintak buatkan ketupat sotong...
alamak....aku dah la tak penah makan...even tgk live pon tak penah....
takpelah zaman skrg senang je, google jek!

aku trylah odek resepi....dan cuba buat....
tapi spoil sikit sebab aku pandai2 campak pulut yang lebih baki sumbat lam sotong tu ke dalam kuah....
so kuah kering lah sbb pulut tu kembang.....
rasa dah ok , dah sedap kata nya. 
haha kembang sekejap !

here step by step :

1. cuci bersih2 sotong
2. rendam 1/2 cawan pulut dengan 1/2 cawan santan dan secubit garam (selama 30 minit)
3. sumbat pulut yang direndam td ke dlm 2/3 badan sotong
4. susun daun pandan ke dalam periuk
5. atur sotong ke atas daun pandan
6. curahkan santan sehingga menutupi sotong2 tadi....
7. masukkan 2 sudu besar gula merah
8. 1/2 sudu kecil garam
9. tutup periuk hingga sotong2 masak...

siap..!

2 comments:

Eliss Mie said...

ni makanan orang pantai timur ni. alahai terliur sudah :p

Cnidaria said...

yelah Ellis...
sejak bersuamikan org pantai timur...
tepaksalah aku pon memandaikan diri cuba2 resepi dari sana...
1st time buat and he like it so much..syukur...!

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014