Bahan-bahan :
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
Pewarna
Sedikit air
Bahan kuah:
1/2 cawan gula
2 s/b gula merah
1/2 cawan air
1 cawan santan
2 helai daun pandan
Garam
Cara-cara:
Tepung pulut dicampur dengan tepung beras. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
masukkan pewarna
Sementara itu, didihkan setengah periuk air.
Bila dah siap menjadi doh, ambil sedikit adunan tadi dan gentel bulat bulat sebesar ibu jari.
Masukkan ke dalam air mendidih. Adunan akan timbul bila dah masak. Angkat guna penapis teh dan masukkan ke dalam semangkuk air sejuk untuk mengelakkan ianya melekat.
Untuk kuah, masakkan air, gula, gula merah, garam dan daun pandan sehingga gula larut.
Masukkan puteri ke dalam kuah dan kacau rata.
apabila telah masak, doh akan timbul
lalukan di bawah air utk mengelakkan melekat
Untuk kuah, masakkan air, gula, gula merah, garam dan daun pandan sehingga gula larut.
siap...!
No comments:
Post a Comment