March 03, 2016

hadiah ulang tahun teristimewa

Alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah.
Syukur kami kepada Allah yg Esa. 

Doa kami telah dimakbulkan Allah... 

Kisahnya...
lagi beberapa hari menjelang 29/1/16...
iaitu besday aku... 
ntah kenapa 2-3 hari ni perut aku krem semacam...
rasa mcm nk senggugut.. tp tak period pon.
tapi.. maybe rs mcm ni sbb nak period.. 
bermonolog sendiri di dalam hati...

apabila tiba 29hb... 
aku hanya buat makaroni goreng utk kawan2 di pejabat...
ms di pejabat pg tu mmg terasa kuat sgt mcm "senggugut" tu. 
pd hari tersebut jugak aku rs amat happy sebab adik ku dan Qaid dtg dan tido di rumah semalaman...
so aktiviti agak aktif 2-3 hari tersebut. naik turun tangga dlm sehari ntah berapa kali. 
Alhamdulillah lah tak jadi apa2. 

pd petang tersebut, hubby ku pulak buat surprise party kat opis...
rupanya dia dah berpakat dgn kawan2 aku di pjbt...
emmmm romantis jugak org tua ni. hehehe...
aku hepi tak terkata. 
petang tu jugak adik ku dan Qaid balik ke KL... 
maka rutin kami seperti biasa kembali.... 



makaroni goreng utk kawan2 di opis

30hb.....
aku mengadu2 kat hubby yg perut aku krem semacam.
dia pegi farmasi beli pregnancy test kit. 
aku refuse. aku dah boring nk buat mende alah ni aku cakap.
dia kata, kalau lah dia yg boleh kencing kat situ.. dah lama dia buat. 
takdenye nk suruh aku. 
hehe.
kelakar. 
sedih pon ya. sbb kesian dia begitu mengharap. aku tak terus pegi test.
jenis degil. tido dulu... dah jam 3 petang ++ baru tehegeh2 
nak solat zohor. 
baru amik tester tu.

test. 

zuuuuuuuuuppppppppppppppp...........! pantas. 

+ve ? 





abang...!!! aku menjerit.
huby aku tegocoh2 igt kan apa2 jadi kat aku.
dia tny kenapa?? 
aku dah speechless. 
aku bg test kit tu kat dia. dia tgk.

perasaan aku?? 
aku tak tau. nak hepi? takut. tah2 false +ve.
tp ttp nk hepi sbb mcm dah lama gila kot tgu double line !!

aku tgk dia. dia tgk aku. 
pastu dia ckp. "abg dah ckp ayg pegnen..."
ms tu aku rs bedosa sgt sbb lengahkan permintaan huby utk test menda tu. 

aku terus solat. pastu huby aku tny kita nk buat apa ni.
aku pon blur. aku pny hepi tu ada dah sikit.
so aku wasap kat adik2 aku dulu.
baru aku kol mak aku. 
tp keyakinan tu mcm 50-50. 

so kami g klinik.
jmp dr lelaki pulak !!
dia pulak x scan. 
aduh cmn ni. 
dlm hati tuhan je tau perasaan aku. 
pegnen ke tak ni ???!!!!


kami g farmasi beli lg 2 test kit. beli asid folic skali. 
gile gelojoh. 
x sabar tgu pagi sbb pg2 kan kadar hormon hcg tinggi kalau pegnen. 
2-2 aku buat. 
emmm happy. sbb 2-2 +ve. 




so 31hb tu kalau ikut hati nak je dah g scan. tp ahad mana ada klinik buka. so tepaksa extend. dlm ms tu makan dulu asid folic.. minum susu fresh milk. 1hb takleh pegi sebab aku ada miting. so 2/2 tu terus ajak my hubby pegi kpj shah alam... 

alhamdulillah... bila scan mmg ada kantungnya... tp masih xnmpk apa2 sbb masih awal.. ketika itu baru 5w.... masa tu baru lah rs lega teramat2. sbb nampak dgn mata sendiri....



Jika ditanya apa usaha aku setelah 6 tahun menanti... rasanya aku sendiri pon dah tak ingat supplement apa yg dah aku cuba dan amalkan. tak terkira banyak nya. cuma, aku tak pernah pegi berurut sbb nya mak dan abah aku mmg bekerja di bidang kesihatan. dia ckp dlm perubatan sendiri pon tak de bukti pon yg berurut tu boleh membantu.. cuma risau lagi adala.. sbb kalau silap urut boleh rosak organ dalaman kita tu.... so aku folo saja...

aku ada PCOS. so doc ada ckp dgn aku kalau u buat treatment chances u hanyalah 20% utk pregnant. tp kalau u reduce weight chances u adalah 80% utk pregnant. so usaha aku yg terkini adalah aku diet. 
konon2 mcm atkin ler.... dpt la turun dalam 7kg dalam masa 2 bulan. dan alhamdulillah. mungkin dah smp masa rezeki kami dgn izin Allah, melekat.... 

lain-lain usaha.. mcm biasa lah.. DOA, doa dan doa. banyakkan doa. mintak mak, abah , mertua doa. selalu bersedekah. walau tak byk tp kerap. solat sunat. tahajjud. dhuha. yg penting skali redha. cmn nk redha? aku selalu mohon dalam doa.. 

"Ya Allah, jika memiliki zuriat itu adalah yg terbaik bagi kami, maka Engkau kurniakanlah kami zuriat yg soleh dan solehah...Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yg terbaik buat kami." 

jd, kita usaha, selebihnya beserah sbb Dia maha mengetahui apa yg terbaik , bila yg terbaik utk kita.. 

Selain tu...  happy2. g lah jalan2. travel2. enjoy ms berdua... 

ini adalah supplemet terakhir yg aku beli untuk stabilkan hormon. tapi tak sempat nk ambik sbb dah pregnant. hehe. so sambung dalam pantang lah pulak. aku beli kat sini.  





Alhamdulillah... semalam dah 10w... udah berjaya buat buku merah... walaupon byk prosedur yg tepaksa buat... tapi takpelah... demi zuriat tercinta... 

Aku mohon doa semua.. agar medoakan keselamatan kami.. 

Aku juga ucap berbanyak terima kasih andai ada di kalangan kalian yang telah mendoakan kami selama ini... hanya Allah yg mampu membalas jasa baik kalian.... 

kami bersyukur atas Hadiah Hari Ulangtahun yang teristimewa ini... :-) 

2 comments:

Eliss Mie said...

Alhamdulillah...akhirnya ..semoga baby yang bakal dilahirkan sihat walafiat dan menjadi asbab ke syurga Ilahi...Aamenn..Take care dear..

Atia Adina said...

wah...alhamdulillah...tahniah muni...Akhirnya Allah makbulkan doa kalian...semoga anak yang bakal lahir nanti sihat walafiat...ad sedang menghitung hari...skg dah 38weeks...sebaya lah anak kita nanti....

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014