October 15, 2014

Bangkok wif love part 5 : Floating Market

aduiii lamanya nak berupdate...
malas sungguh....
nk tggu mood dtg baru lah boleh update blog ni....


ok sambungan dari percutian ke bangkok-pattaya...
ini adalah hari ketiga...


awal2 pagi lagi van yang kami tempah dah tunggu di lobi...
uncle ni boleh ckp melayu so senang lah utk kami communicate. 
caj yg drebar ni kenekan adalah rm750 untuk 2 hari. 
include upah, penginapan dan makan drebar.
utk minyak , mula2 datang dia isi penuh then sebelum balik kita kena top up balik penuhkan tangki. so kami spend dalam rm100 utk minyak. 
jauh kot bangkok-pattaya = 2jam++ one way. 
tol pon kami bayar sendiri. bangkok mmg style tu, even naik teksi dorg pon tol penumpang yg kene bayar. apa punya turr...


let's go bebeh !
so on the way ke pattaya tu uncle nasihatkan kami utk singgah ke Floating market dahulu..
sebabnya lokasinya mmg on the wat ke pattaya..
so kami ok jer...

sesampai je FM...
kami dihidangkan dgn air kelapa...
FOC jer...
lepas minum2... baru lah dorg akan approach kita untuk offer boat ke FM...

so lepas diskas.. atu boat dorg caj 2000baht.. atau rm200 duit kita...
mahal la jugak rsnya..
tapi dah alang2 dtg kot... takkan xnak pegi pulak kan...




ok.. kami jalan dulu...



mula-mula apa yg aku capture adalah " mcm taman perumahan kene banjir jer..." hehehe...


mula2 skali bot akan singgah ke Coconut Sugar Farm.. kilang membuat gula kelapa kekdah nya.. sama je dgn Vietnam... pon ada di bawak ke tempat sebegini...
jual air dlm sampan






aku rasa SPICE bukan spicy. hehe


byk giler spice tp tak tny la harga.. sebab mcm was-was je nk beli




















1 lagi bot












dalam trip ni bot akan singgah jugak ke kuil/ tokong budha... kami tak pegi pon tokong tu.. just tunggu kat pelantar sambil main2 dgn ikan... 




Qaid hepi tgk ikan banyak

































apabila melihat kedhaifan org lain.. aku bersyukur atas nikmat yg tuhan berikan kepadaku selama ini... terima kasih Ya Allah... 






apa benda ni ek... nk tny boatman mmg xdapek la.. bukan paham ckp omputih pon....




ini mungkin chalet . sbb cantik la kawasan ni !




i guess ini rumah ketua kampong. sbb cantik dari rumah org lain.




mcm biasa... souvenir yg dibawa pulang.. 250baht... 


apa2 pon... kami sekadar menelusuri kawasan ni...
tak beli apa pon.. sebab mahal...
kawasan ni deme perlu upgrade lagi la..
specially bab kebersihan...
pulak nya antara kawasan pelancongan utama bangkok kot. 
tp kita patut puji usaha deme jadikan kawasan tu sebagai "tempat cari makan".
mungkin lagi  tahun kawasan tu akan bertambah bersih dan maju.... 



dah siap melawat..
kami di bawa ke restoran muslim utk lunch..
alamak lupa snap gambar sbb dah lapar sgt. 
selepas lunch kami meneruskan perjalanan ke pattaya..


c ya next entry ! :-)


No comments:

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014