August 26, 2014

resepi puding trifle




BAHAN A (Lapisan Kek)
kek span 
Air dari jus koktel

CARA-CARA:
kek span dipotong setebal 1cm. Masukkan ke dasar mangkuk. 
Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek. Ketepikan

BAHAN B (KASTAD)
1 cawan rata tepung kastad
1/2 cawan gula 
1 tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu cair)
1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)

CARA-CARA:
Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung. Sejukkan sebentar.

Sejukkan sebentar.Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.

* patutnya ada lg satu lapis agar2.. tapi saya tak letak sebab lupa beli. 


No comments:

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014