Bahan-bahan :
1ekor ikan siakap
1 batang serai - diketuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
2 inci halia - ditumbuk
1 biji limau kasturi - di ambil jusnya
2 helai daun limau purut - di hiris
1 biji tomato
cendawan
1 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sadikit air
Daun sup/ daun bawang
Caranya :
Pastikan air di dalam pengukus telah di didihkan terlebih dahulu.
Lumurkan ikan dgn bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk serta sedikit garam.
Letakkan serai, tomato dan cendawan dan lada hitam di sekeliling ikan
Kukus dalam 15 minit ...
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan sos tiram. Perahkan limau.
Kukus lagi 5 minit.
Siap dan hidangkan panas-panas
pelengkap menu - telur dadar dan sambal kicap |
taraaaaaa!! mmg abis licin ! |
No comments:
Post a Comment