November 27, 2013

resepi ayam panggang Rosemary @ Rosemary Roasted Chicken & kuah blackpepper


ready to be served

bahan-bahan :
1/2 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil oregano
1 sudu kecil mix herbs
2 sudu kecil garam
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
2 biji kentang
1 biji carot
1 kuntum brokoli
sedikit mentega - untuk sapu atas ayam

Cara:
1. Ayam di potong 2 kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Gaulkan rempah-rempah bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, carrot, brokoli di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam pemanggang ajaib selama 1 jam dengan api kecil sahaja.



bahan-bahan yang diperlukan untuk marinate

sudah siap digaul sedia untuk diperap

sudah siap dipanggang



No comments:

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014