April 23, 2013

bercuti ke Universal Studio & tour ke Singapura

amaran..! entry kali ini adalah sgt panjang.hihi..

bajet 3hari 2 malam :



29 Mac 2013

plan punya plan...akhirnya tercapai jugak hasrat kami sekeluarga nak bercuti ke Singapura..
dah lama tak bercuti ramai2..sekali skala buat trip mmg best lah !
so..perjalanan kami bemula pada hari jumaat, 29 Mac 2013, jam 8.00 pagi bertolak dari putrajaya....
dengan 2 buah kereta...perjalanan agak lancar walaupon ketika itu cuti sekolah..alhamdulillah...
1st spot yang kami singgah adalah di Johor Premium Outlet (JPO).. ketika itu jam masih jam 12 t/hari..kalau straight ke JB pon check in jam 2. so kami mengahbiskan masa di JPO...uiii rambang mata lah kat sini... gambar takleh nak attach sebab pic aku amik guna fon abis sume corrupt...huhu..gambar yg ada ni pakai camera....frust siot ! 

** nasib sempat upload dalam FB gambar nih.....

selepas puas bershopping2 kat sini...dalam jam 1 lebih kami pon bergerak ke Tune Hotel JB.....terus check in, proses yang sgt mudah. sbb aku dah book awal2 lagi, so sampai just bagi printed paper je kat staf incharge... bilik kat tune hotel sgt comel, selesa dan tak luas. just ngam2 utk solat je. (gambar corrupt!) just nice utk 2 dewasa + 1 kanak2 jer lah...parking pon banyak dan free some more. 

selepas check in, aku pegi double check dgn kaunter bas Odyesse yang nk ke USS esok hari. sbb harga mmg dah bayar lump sum skali caj hotel, so aku just pegi utk double konfem tempat utk naik bas dan jam berapa nak kumpul dan gerak... so pegi sana petugas kaunter tu mintak masukkan nama semua yg nk pegi esok..even Qaid yang tak kena caj pon nama kena masukkan jugak. so lepas dah konfem seat, dia mintak tunggu jam 730 pagi di lobi tune hotel jugak. sbb itulah kami pilih stay kat tune sbb senang nk ke uss...

dah settle, kami amik 3 bilik, dan bilik pon dekat2.. so apa lagi si Qaid, dia buat macam connecting room lah. masuk sini, keluar sana, bukan main happy dia. lunch kami kat bilik jer sbb mama mmg dah prepare dari rumah, so lepas makan, solat kami lpak2 je dulu lam bilik..dah petang sikit baru decide nk g jln2 kat town jb...dah tu balik terus deboom.recharge balik tenaga sbb esok hari nk ke USS.. !!

30 Mac 2013

so pagi-pagi lagi...kami semua dah bangun..solat dan turun cari breakfast kat bawah...ada 7 Eleven kat tune hotel tu so dun wori...anytime lapar je leh cari sumber mknn kat situ... kami bukan sekadar beli utk breakfast, tapi jugak beli utk di bawa ke uss jugak..yang kelakarnya..stok dah tinggal sikit sblm smp uss lagi sbb dok sebat ketika on the way ke uss tuh ! 


abah paling semangat...

si Qaid yang mmg hyperactive bersama walidnya

abah, mama dan sis yang dah ready

we r ready tooo..... tak sabar nk jumpa shrek & fiona heheh....
 okay....tepat jam 7.30 bas pon sampai.... so kami pon berpusu-pusu lah menaiki bas yang disediakan...

Qaid awal-awal dah isi minyak dulu....

abah & mama yang excited naik bas skali skala..hihi..

no plat kene igt....

bas penuh dengan penumpang... 

biasalah Qaid, mana mau ddk diam.....


dalam perjalanan ke uss, bas akan berhenti sebanyak 2 kali.... aku malas nk citer dah psl imegresen2 nih. tapi apa yang boleh aku simpulkan....kalau bawak orang tua...memang proses ni agak memenatkan...even mama ngan abah aku nampak steady...but deep inside mmg nampak dorang penat...walaupon naik turun guna escalator...tp jarak dlm bangunan imegresen tuh sendiri agak jauh.... so better yang nak pegi tu minimum kan lah beg yg dibawak, sbb mmg penat la nk bwk turun naik kalau bawak barang banyak... yg bwk baby..better korang takyah bawak stroller...baik sewa jer kat uss sana...mmg la mahal sikit...dari korang nk ngusung naik turun bas..uii penat sey...
setelah melalui perjalanan yang maha jem selama 2 jam, kami pon sampai lah tempat yang dituju....horayyy...! dah nmpk dah far far away castle...excited beno rsnyer...bas masuk ke basement parking...ada byk siot parking...mau beribu2 kotak ade...so nnt balik jam 730 malam, kiterg kene tunggu at the same place kiteorg turun bas...

naik je escalator dari basement, akan jumpa board nih, kalau rs nk g casino sila lah belok kiri ye.

hoorayyyyy.....tempat wajib lah kan....sampai jugak akhirnya 

syukur......tercapai jugak hasrat nak bawak mama ngan abah ke sini...

boring tunggu turn, meh sini kejap amik gambar, nampak tak si Qaid belakang gate tuh. hihi..

hari ni jugak besday pakcu (adik lelaki bongsu) ... kelazz kau dikk celebrate kat uss ye...kebetulan pulak dia mmg  tgh attach dgn IBM Spore....so dia just come from his hotel..

berpusu pusu orang tgh Q

mmg panjang lah Q nya....
bila dah terjah tu...pening pulak nk g mana....so u oll enjoy the pic jer lah yer !



















 ini adalah cabaran menempuh Q tk tgk 3D battle transformer tuh!
  ini adalah cabaran menempuh Q tk tgk 3D battle transformer tuh!
 ini adalah aksi org yang tak puas naik 3D


 dalam banyak2 mende, botol air tu jugak yang menjadi pooojaan hati mr. hubby.... beli pon dah lewat...kalau tau awal yang botol ni boleh refill dgn harga SGD2, dari awal lagi dah beli...






 cute gila penguin nih tetonggek2 menari





 celah2 ni ada jugak yg shooting utk wedding






 di kala ini si dia sudah penat !









yey !! impian menjadi nyata..... dapat jugak jumpa fiona & shrek !!

setelah di re-fill


hasil tangkapan




apa yang boleh aku simpulkan.... :

* aku beli tiket murah dgn agen ni Rosmanizah.

* kalau boleh avoid cuti skolah.......isk isk!
* yang tak boleh tahan ader lah souvenir2 yang dorang jual kat sini.....ya ampun...cute2  
   bangat sih..
* nak shopping, shopping jer, takyah nak convert2, balik kang baru convert.hahaha...
* tempat pertama yg kiteorg terjah ader lah "camera, light, action!".. not bad...part yg real 
  skali seolah2 kapal laut besarr sedang menuju ke arah kita, mcm nak langgar bebetul je! 
  pheww....
* 2nd place - TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle, wa cakap 
  lu... sape pegi tak naik ni, anggap jer lah mcm korang tak dtg ye..pergh..tebaekkk tak tau 
 nak ckp camne...mmg pengalaman yang tak dapat dilupakan lah.walaupon aku tepaksa Q 
 dalam 2 jam untuk naik mende alah ni...! mmg sakit kaki lutut abes sume.tapi dah naik je, 
 korang lupa dah yg korang kene Q lama gila tadi !
banyak gak restoran halal kat dalam nih...jgn risau...kiteorg lunch nasik beriyani kat Oasis, 
   pergh sedap dan portion yang banyak....(huhu gambar korup..)

Shrek 4-D Adventure pon best jugak...kalo nak rasa cam naik kuda real, mcm kene ludah dgn donkey, korang patut rasa nih..best la..another new experience
Madagascar: A Crate Adventure - pon ok...kalau bawak anak2 bawak naik ini ok lah...easy riding boat..relek2 jer lam sungai buatan ..sambil2 tu ada badak, giraffe, lion menyanyi2...kids wud luv dis so much !
* walaupon ada banyak masa gila kat dalam nih sampai kul 700 malam... tp sebenarnya mmg taklarat nak abiskan semua game pon... game yg melibatkan roller-coaster semua aku tak naik.... cuma yang "Battlestar Galactica Human" tuh jer abah, adik2 n hubby naik. tapi aku mmg respek abes abah aku yg umor 61 tahun nih naik mende alah ni..aku sendiri pon takot !! cayalah abah...!
* ape pon...pglmn ke sini sgt lah best...insyaAllah..ada rezeki sure nak dtg lg..nak main yg belom main lagi...!! 

31 Mac 2013

setelah semalam melalui hari yang sangat memenatkan tapi mengujakan, tibalah hari ni pulak kami sekeluarga akan melancong ke singapura pulak....alhamdulillah la kali ni dah tak payah naik bas... hehe...bukan apa..kesian je kat mama ngan abah.... tapi hari ni kami siap sewa STAREX lagi tuhh...! (ala..gambar korup...) memang selesa lah starex nih....sempat lah berangan mcm nak je beli satu. ahaksss!

kiteorg sewa dgn company nama DeqNazs, satu hari kul 8 pagi - 6 petang, dorang caj RM600 siap sekali dengan driver untuk bawak jalan-jalan dalam spore...naik kereta nih bapak best, siap sampai kat imegresen..takyah nak turun bagai....cuma serah passport kat driver je, so dia akan pass pada pegawai imegresen, so kita just tunggu la keta jer....takdela cam naik bas smlm, kene turun naik bagai...so selesai lepas 2 imegresen....kami pon masuk lam spore lam kul 10...

1st place kiteorg pegi, Mandarin Orchard Hotel, tempat di mana adik bongsu aku tu tinggal...so mama dgn abah biasalah kan...selagi dorg tak tgk dgn mata kepala, selagi tu lah mereka risau...dah puas hati....mau tak puas hati  IBM bagi hotel 5 star kot situ..tak puas hati lagi saja lah kan.. ok dah siap amik dia keluar sama baru kami gerak ke destinasi pertama iaitu Singapore Flyer






hehe.. Qaid geli dgn bulu tu...

siap leh makan2 lam cabin kat blkg tu..




destinasi kedua...kami ke Fullerton House kat sini leh tgk Merlion Park dan Waterboat House.  Merlion Park tuhtempat yang keluar air pancut melalui mulut singa...
cuaca hari tu sangat panas terik...so kami just paly around di sekitar Fullerton House je, tak pegi pon kat singa tu...

Then, driver bawak kami ke Chinatown. peghhh best gilakkk...kalo nak cari barang2 murah...datang lah ke chinatown ni.mmg rambang mata....dan kalau setakat ada 100-200 SGD tu rasanya tak cukup.....bestttttt ! 

pastu....perut dah berkeroncong.....driver bawak kami ke Arab Street..dan kami singgah di Zam Zam restoran....pekena nasi beriyani...perghh mmg tebaek..sedap baq ang......kami try jugak murtabak ayam dan daging yang besarrr tu....bagi aku sedap yg ayam, yg daging tak bape nak sedap. tpi mmg banyak lah portion tu. 

kemudian dia bawak kami jalan-jalan ke Garden Bay Sands...kat situ ada banyak tanaman herba dan tanaman hijau yang dkomersilkan. just bayar SGD5 seoarng bawak naik tram.....dan tram tu akan pusing2 taman.....okla..jauh jugak tram tu bawak...pokok2 tu biasalah, di malaysia pon ada....

kemudian kami ke Mount Faber iaitu atas puncak bukit utk tengok seluruh kawasan spore yang maha sesak tu. kami jugak lalu je kat kawasan cable car, tak naik pon, sbb ramai org, takot lama sgt tgu....

then..kami di bawa ke Mustaffa Store. kalau kat malaysia macam mydin lah. harga mmg murah mydin la....cuma kat mustafa nih lagi banyak barang kot....lagi pelbagai barangan yang dijual.

Destinasi terakhir kami adalah Clarke, di sini ada Rivercruise Explorer... tapi tak jugak sempat naik sbb masa yang diambil oleh bot tu agak lama...so time kami dah nak abis...so kami just jalan2 je la tepi sungai tu... dan kebetulan dekat dgn shoppoing complex Asian Mall, so kami just spend time kat situ....

salah satu deco restoran yang menarik...










last kopek shopping !

ok dahhh abis....kami di hantar balik ke hotel jam 6.00 petang...bolehlah....walaupon mama ku asyik terkenang-kenang kan orchard road. orchard road tuh umpama bukit bintang di malaysia... takpelah mama nanti christmas sale kita datang lagi ya! :-)) daaa.............
....

2 comments:

Aty_Fared said...

Gigih nengok gamba dr atas ke bawah..:-)

Cnidaria said...

thanks aty sudi visit my blog.. :-)) haha..yg menghaplod tuh lagi la gigih..hihihi..

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014