June 23, 2011

teringin spagetti lah pulak..!

ish ish.. bersawang-sawang dah blog aku nih.....
lama betul tak bersiaran...
hari-hari ada story... bukan takde..
tapi kalau dah kena penyakit M tu... M jugaklaa...

hoye-hoye hari ni hari gaji... bestnya....
tetiba masa dekat-dekat nak pukul 5 tu rasa mcm rinduuu sgt nak masak...
lama sungguh tak memasak, since huby dah keja kat jb ni...
mmg la dapur aku tak berasap...

tiba-tiba rasa nak masak spagetti la....!
tepat je pukul 5 aku pon siap-siap, nak g TF....
skrg TF dah banyak update... barang-barang pon dah hampir lengkap...

sesampai je TF, aku pon capai lah apa-apa yang patut utk dicampak dalam kuali nnt....
tup tap jadi jugak RM90++...! hadui... takpela... bukan selalu kan.....
lgpon bukan beli brg nk buat spagetti je, barang2 lain pon ada skali...cornflake lah, susu lah, olive oil lahh...!!!

sampai je umah, solat asar dulu...
start je kul 7 baru mula masak.
mula-mula, hancurkan daging...
pastu siang, potong, tumbuk bawang merah & putih...
tumbuk skali lada hitam..
then tumis dulu bahan-bahan tu...

sambil tu baru potong sosej, carrot & cili benggala...
dah garing bawang tu, baru masukkan daging....
masak lama sikit... lam 10-15 minit menggoreng...
then masukkan carrot, sosej dan cili tadi....
dah masak sume, baru masukkan sos prego.. tunggu sampai mendidih....
rasakan masin, manis, masam.... tambahlah apa yang kurang...
sambil2 tu rebus spagetti... jgn lupa masukkan minyak kasi kilat sikit.

then siap...!! 1 hour sharp.







since ada yang mintak resepi, aku share kan lah jugak kat sini yer :

spagetti bolognese (4-5 org makan)

4 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1 btg carrot (dadukan)
1/2 biji cili belanda (dadukan)
2 sudu kecil serbuk lada hitam - aku guna mccormick punya (terpulang nk byk mana)
1 bungkus daging kisar ramly (terpulang nk byk mana)
2 tin kuah tomato (aku guna cambell punya - tin warna biru)
1 bungkus spagetti (aku guna san remo)

cara masak kuah
1. tumis bwg merah & putih,
2. bila dah garing, masukkan daging kisar, masukkan serbuk lada hitam
3. goreng lama sampai daging masak
4. bila daging dah masak, masukkan carrot & cili, goreng smp masak
6. masukkan kuah tomato, tunggu sampai mendidih, then tutup api.

cara rebus spagetti
1. didihkan air
2. dah didih, baru masukkan spagetti..
3. taburkan sikit garam dan 1 sudu kecil minyak
4. lps 2-3 minit, angkat dan tos kan..

No comments:

click for $$$$

Designed by UMIESUEstudio 2014